Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Turkije zoekt toenadering Rusland

Poetin ontmoet Juncker

President Poetin sprak met EC-voorzitter Juncker in St. Petersburg. President Erdogan zoekt toenadering tot Rusland en oud-president Sarkozy vindt dat er gezocht moet worden naar een geleidelijke opheffing van de sancties. Naast al het politieke nieuws wordt de boycot gevoeld in de sector. De Belgische landbouw verliest 5 procent aan omzet door de boycot. Anderzijds profiteert China dat de export zag stijgen.

Poetin ontmoet Juncker

De Russische president Poetin en EC-voorzitter Juncker ontmoetten elkaar gisteren op het internationaal economisch forum in St. Petersburg. Tijdens de ontmoeting is niet over de sancties gesproken, dat liet het Kremlin na afloop weten. "Er is een algemeen begrip dat ondanks de meningsverschillen we ons niet in een vacuüm moeten manoeuvreren," aldus het Kremlin. Later deze maand beslist de EU over verlenging van de sancties tegen Rusland.Sarkozy voor opheffen sancties

Oud-president van Frankrijk Nicholas Sarkozy schaart zich bij de voorstanders om de sancties tegen Rusland op te heffen. "We hebben geen nieuwe Koude Oorlog nodig. Ik kan niet toestaan dat er een politieke muur gebouwd wordt tussen Rusland en Europa na de val van het IJzeren gordijn," aldus Sarkozy. Daarom moeten beide partijen stappen zetten om de sancties gelijkmatig op te heffen.

Turkije zoekt toenadering Rusland

Hoewel een brief met felicitaties wel vaker wordt uitgewisseld tussen landen, heeft de brief die de Turkse president Erdogan op 12 juni aan het Kremlin adresseerde een extra politiek randje. Naast een felicitatie voor Russia Day, schreef de president de relatie met het land te willen verbeteren, dat schrijft een Azerbeidzjaanse nieuwssite. Ook de Turkse premier zou zijn collega Medvedev een soortgelijke brief gestuurd hebben. Volgens de berichten heeft het Kremlin niet geantwoord op de brief.

Belgische landbouw verliest 5% omzet

De handel tussen Rusland en België is in januari dit jaar 28 procent lager dan een jaar eerder. Volgens Russische berekeningen is de omzet van de Belgische landbouwsector 5 procent gedaald door de boycot. De Belgische sector heeft zicht tot op zekere hoogte kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie, dat zei de Russische gezant in België tegen Russische media. Rusland importeerde vooral veel peren, tomaten, varkensvlees en zuivel uit België.
Appelprijzen liggen gemiddeld 25 procent lager, zo berekende Vilt, maar het grootse verlies wordt geïncasseerd door de perentelers. In 2013 maakten de peren nog 30 procent uit van de export naar Rusland.

Export China stijgt dankzij betere infrastructuur

Dankzij investeringen in de Chinese infrastructuur is de export van groenten en fruit naar Rusland in de eerste vijf maanden van dit jaar fors gestegen, dat blijkt uit cijfers die de Chinese autoriteiten bekend maakten. Bij twee checkpoints van de autonome regio Binnen-Mongolië is voor 101 miljoen dollar aan producten de grens overgegaan. Dat is een stijging van 42,15 procent ten opzichte van vorig jaar. De eerste lading fruit werd vorig jaar maart de grens over gebracht. Per trein worden de producten naar de Russische stad Novosibirsk vervoerd. Sinds november vorig jaar is er ook een treinverbinding voor reefers tot Moskou. Vanuit de Chinese stad Erlianhaote is er 1.024,7 ton AGF geëxporteerd in de eerste vijf maanden, fors hoger dan vorig jaar.

Eerst peen op de markt

De eerste peen uit Zuid-Rusland is deze week op de markt gebracht. Daarmee begint het seizoen een week later dan normaal. Oorzaak is de hevige regen. De vroege waspeen brengt 0,45 tot 0,56 dollar op. De aanvoer zal snel toenemen, aangezien meer telers begonnen zijn met de oogst.

Uien teruggestuurd

De Russische fytosanitaire dienst heeft een partij van 21 ton uien uit Kirgizië teruggestuurd naar de exporteur. De uien werden per vrachtwagen via Kazachstan ingevoerd. Bij de inspectie van de uien bleek dat het product niet voorzien was van een benodigd fytosanitair certificaat.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven