Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Verlengt Europa de sancties?

Deze maand moet Europa beslissen over het verlengen van de sancties tegen Rusland. Morgen komen de EU-lidstaten bijeen om te praten over de volgende stap. Vorige week werden de sancties tegen de Krim en Sevastopol met een jaar verlengd.

De Europese Commissie publiceerde vorige week een persbericht met de mededeling dat de sancties over de annexatie van de Krim en Sevastopol worden verlengd met een jaar. Daarmee blijven deze economische maatregelen in stand tot 23 juni 2017. Dit zijn echter niet de maatregelen tegen Rusland, de sancties hebben alleen betrekking op de geannexeerde gebieden. De maatregelen verbieden import, investeringen en export van bepaalde goederen naar de geannexeerde gebieden. Ook toeristische diensten naar de Krim en Sevastopol zijn verboden.


bron: Kremlin

De sancties tegen Rusland staan deze week op de agenda in Brussel. Morgen komen de EU-landen bijeen om te vergaderen. De EU is verdeeld over de verlenging. Landen als Hongarije, Italiƫ, Bulgarije en Griekenland zijn openlijk tegen. Ook Oostenrijk vindt het tijd om toenadering te zoeken tot de Russen. Duitsland, de Baltische staten en Polen hebben een hardere lijn. Frankrijk hangt er tussenin, het land wil wel toenadering zoeken tot Rusland, maar zegt ook dat de Minsk-akkoorden uitgevoerd moeten worden voordat de sancties opgeheven worden.

Volgende maand neemt Slowakije de voorzittershamer over van Nederland. Dat land is ook bereid om in gesprek te gaan met de Russen. De NAVO riep de Unie op om de sancties in stand te houden tot Rusland haar beleid verandert. Analisten gaan er vanuit dat de sancties met een half jaar verlengd worden.

Volgens de Russische president Poetin is het land bereid om de sancties (gedeeltelijk) op te heffen, mits er een garantie gegeven wordt dat de EU de sancties ook zal verlichten. Daarvoor is wel een harde garantie nodig van de EU, want Rusland wil niet "nogmaals misleid" worden.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven