Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Brian Knudsen, Frigaard

Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang


In Denemarken, is het uien- en sjalottensezoen momenteel in volle gang. De grootste volumes zijn bestemd voor de Scandinavische markt en Europa.

Tot op heden verloopt het seizoen goed, met gemiddelde temperaturen en droge weersomstandigheden. "Het droge weer heeft tot dusver niet voor problemen gezorgd en geen schade aan de gewassen veroorzaakt. Toch zou een beetje regen zeer welkom zijn," vertelt Brian Knudsen, van Frigaard, uit Denemarken. De temperaturen liepen enkele weken geleden op tot 30 graden, maar zijn inmiddels gezakt naar zo'n 18 graden. De temperatuurschommelingen hebben echter geen problemen voor de uien opgeleverd. 

Dit jaar werd er pas laat gezaaid om het gat tussen de seizoenen, van januari tot juni, te vullen. Frigaard oogstte in oktober van het voorgaande jaar."We zijn goed in het telen van sjalotten en het groeiseizoen loopt van april tot half augustus. We zijn de grootste producent van Deense sjalotten en hebben al twintig jaar ervaring met het Deense klimaat. Hoewel de sjalotten technisch gezien niet biologisch zijn, komen ze wel in de buurt, voor zover mogelijk, gezien de strenge eisen voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in Denemarken," vertelt Brian. 

Het bedrijf huurt eveneens een teeltlokatie in Portugal, waardoor het in staat is de productie van elk gewenst gewas op elk moment uit te breiden. Brian legt uit dat de regelgeving en mogelijkheden in Portugal enorm afwijken van die in Denemarken. 
 


Hoewel de productiekosten aanvankelijk hoger zijn, zaait Frigaard robuuste sjalotten- en uienrassen die tot wel 12 maanden lang bewaard kunnen worden, waardoor er jaarrond aanvoer is. In andere landen worden uien geplant. Hoewel de kwaliteit tijdens het oogsten gelijk is, hebben deze uien de neiging na 8 tot 10 maanden zacht te worden, afhankelijk van de oogstomstandigheden.Rabarber
Naast uien en sjalotten, wordt momenteel ook Deense rabarber geoogst. De vraag is goed dit seizoen en het bedrijf heeft zijn hele productie af weten te zetten. Voor seizoenen waarin de vraag achterblijft bij de productie, heeft Frigaard een procedé voor koudgeperst rabarbersap ontwikkeld, zodat de gehele productie alsnog verkocht kan worden. De rabarberstengels worden hierbij onder hoge druk uitgeperst waarbij het product niet verhit wordt, hierdoor blijven alle vitaminen behouden.

Voor meer informatie:
Brian Knudsen
Frigaard
Tel: +45 65 37 27 57
Email: brian@frigaardgroent.dk
frigaardgroent.dk
www.facebook.com/Frigaard

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven