Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso

De traditionele rode uienteelt van het ras Cavasso, dat zeer populair was tot de jaren '50, ging bijna verloren in het westen van Friuli. Echter, de laatste tijd wordt de teelt met hulp van de Kamer van Koophandel van Pordenone herontdekt in Cavasso Nuovo en Castelnovo del Friuli.

Producenten uit Cavasso Nuovo en Val Cosa kwamen onlangs bijeen met de burgemeesters van beide gemeenten om 't eens te worden over een productiespecificatie. 

Dit type uien worden alleen op de rechteroever van de Tagliamento geteeld met gewassen gelegen op een precieze hoogte. 

Afhankelijk van de grondsoort worden deze uien gekenmerkt door kleuren die variëren van goud rood tot fel roze. Ze zijn knapperig en zoet, zodat ze ook rauw gegeten kunnen worden.De specificatie geldt voor ongeveer 30 producenten die begonnen zijn met de teelt in een groter gebied. De producenten zijn lid van een van de twee verenigingen, genaamd "Produttori cipolla rossa di Cavasso Nuovo" vertegenwoordigd door Silvano Carpenenedo en "Rivindicules", vertegenwoordigd door Giannino Cozzi. Aan het einde van 2015 zijn er 80.000 planten in Cavasso, Meduno, Fanna, Sequals en Arba geplant om aan de productieeis van 130.000 kilo te voldoen. Het doel voor 2016 is om de volumes te verhogen en nauwer samen te werken om te voldoen aan de vraag die niet alleen vanuit de lokale markten komt, maar ook uit Venetië, Milaan en Rome. De productieve trend is tot nu toe positief en de hoeveelheden nemen elk jaar toe, hoewel het weer, zoals bijvoorbeeld hagelbuien, problemen kunnen veroorzaken.Voor 2016 wordt 10 tot 15% meer opbrengst verwacht (afhankelijk van het weer).Emanuele Zanon, burgemeester van Cavasso en product manager, verklaarde dat "de productie in kleine percelen met kassen met de hand wordt uitgevoerd. We zien ons product niet alleen als een commerciële activiteit, maar ook als een toeristische attractie om lokale tradities te herontdekken."

Contact:
Emanuele Zanon

Product manager
Tel. +39 338 3146702
Email: e.zanon@me.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven