Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

OTA maakt laatste ontwikkelingen van optische sorteermachine bekend

Donderdag 23 juni heeft de Onion Tech Alliance (OTA) de jaarlijkse bijeenkomst georganiseerd voor alle gebruikers van Longobardi uiensorteermachines. De locatie voor de meeting was dit keer het innovatieve verwerkingsbedrijf Axel Månsson A/S in Brande, Denemarken. Dit bedrijf heeft zelf ook een 2 baans optische sorteer-installatie staan, zodat rondom de machine in een ontspannen en constructieve sfeer de werking en (door)-ontwikkeling uitgebreid besproken kon worden.
Eerder dit jaar heeft OTA heeft besloten om met een verbeterde versie van de optische uiensorteermachine te komen. De dag begon met een presentatie door Rutger Keurhorst van Qreenno, die een update gaf over de huidige situatie en ontwikkelingen in de markt en de doorontwikkeling van de optische uiensorteerder door OTA. Na een stevige discussieronde werd uitgebreid ingegaan op de verbeterpunten en toekomstwensen die vanuit de huidige operators aangedragen werden. Input vanuit de verwerkers zelf is nodig om elementaire verbeteringen door te kunnen ontwikkelen.



Vanuit OTA was er naast Qreenno, Modesta en ERC ook de aanwezigheid van Microtec en Sacmi. Hierdoor ontstond een goed klankbord om gebruikerservaringen en verbeterpunten op te toetsen. "De huidige generatie elektronische sorteermachines bestaat grofweg uit drie elementen; de mechaniek, de sensing technologie en de dataverwerking." verteld Rutger. "Door de ontwikkeling van de machine binnen OTA te trekken en bij ERC te bouwen kunnen we jarenlange ervaring in de uiensector gecombineerd met een stukje Hollandse degelijkheid en de input van de bestaande gebruikers als verbeterslag toevoegen aan de mechaniek. De sensing technologie werkt naar behoren en we zijn blij dat we daarvoor op de bestaande specialisten kunnen blijven bouwen. De grootste verbeterslag die straks merkbaar zal zijn voor de eindgebruiker zit hem echter in de dataverwerking. De integratie van verschillende analyse-technieken in een systeem moet het voor de gebruiker veel eenvoudiger maken, maar vooral ook de nauwkeurigheid en de repeteerbaarheid van de machine vergroten."



De sorteerder heeft een aantal geïntegreerde schoning posities waar met behulp van actieve luchtstromingen en stofafzuiging door de Modesta Blowerbeam losse vellen en stof optimaal verwijderd worden. "Bij veel bestaande installaties is deze techniek er later 'opgeschroefd' maar door onze samenwerking kunnen we het nu naadloos integreren." Aldus Diederick Kloppenburg van Modesta. Daarnaast krijgen de diverse optische posities, camera en NIR een overdruksysteem dat door een optimale schone interne omgeving (geen stof) een goede prestatie waarborgt. Hierdoor krijgen en houden de camera's een zo helder mogelijk beeld van het product. Dit verhoogt de kwaliteit van de aangeleverde data aanzienlijk.

Het hele proces wordt door nieuwe software automatisch geanalyseerd volgens parameters die de gebruiker kan instellen. De software is zelflerend en zal uiteindelijk grotendeels zelf de sorteerinstellingen kunnen modificeren. De uitgangen van de machine zijn voorzien van valbrekers met detectiesystemen, die niet alleen zorgen voor een zachte val van de ui, maar ook ervoor zorgen dat de vulband stopt als de kist op het gewenste gewicht is afgevuld. Tevens heeft de machine een recycling-circuit om bijvoorbeeld gevallen producten niet verloren te laten gaan. Deze gaan opnieuw de sorteerder door.



Tot slot was er nieuws op het gebied van service. De nieuwe machine is op een dusdanige manier doorontwikkeld dat veel onderdelen backwards compatible zijn. Dit houd in dat zo veel mogelijk nieuwe en verbeterde onderdelen ook op bestaande installaties toegepast kunnen worden. Reserveonderdelen moeten nu nog bij individuele fabrikanten worden besteld. OTA wil dit zo snel mogelijk veranderen: in de toekomst zal ze één adres voor zowel service als reserve-onderdelen aanbieden.
OTA is ervan overtuigd dat deze sorteerder en het traject dat opgestart is weer de volgende stap is op weg naar meer automatisering, traceability en betere prestaties in de sector. "De sorteermachine had al de best beschikbare techniek. Deze voorzien we nu nog eens van de laatste innovaties," zegt Diederick Kloppenburg.

Publicatiedatum: