"Minimaal productverlies door stoomschillijn voor wortelen"

In het begin van de wortelverwerkingslijn van Spiessens wordt het product in een stortbunker uitgestort. Via een reeks transportbanden wordt het product verder vervoerd. Hier kan gebruik worden gemaakt van een droogontaarder om de droge aarde van het product te verwijderen, of een sorteerder met transportbanden eronder die de te kleine producten uit de productstroom haalt. Het product gaat vervolgens via een redler en een opgaande vakwerkband verder.Proces
"Eerst komt het product in de ontstenerwasser. Daar worden alle stenen en grotere vuildelen uit het product verwijderd. Verder, in de zandvang, wordt het zand uit het waswater verwijderd zodat het kan gerecirculeerd worden. Via een mobiele transportband komt het product in een flume terecht. Het water in de flume vervoert het product naar een flotatiebad. Via een transportband in het flotatiebad wordt het product op een verleestafel gebracht. Hier wordt het product gecontroleerd door een arbeider die er de slechte producten uithaalt en weggooit in een afvoerkanaal. Deze minderwaardige producten worden opgevangen en gebruikt voor de productie van veevoeder. De goede producten gaan verder en worden op een bufferband gestort. Deze zorgt dat het product geleidelijk en gelijkmatig op een opvoerband terechtkomt."

De vulhopper voert de producten aan voor de stoomschiller. In de gesloten stoomschiller word het product allereerst blootgesteld aan stoom. Vervolgens wordt de druk in het vat heel snel verlaagd waardoor de schil explosief van het oppervlak van het product loskomt. Deze manier van schillen zorgt ervoor dat alle producten gelijkmatig geschild worden en dat er minimaal productverlies is. Bij de borstelband, wordt het schilafval op een droge manier verwijderd van het product. Hiervoor word gebruik gemaakt van borstels en de klevende werking van de band, die in tegengestelde richting van de productstroom beweegt. Het schilafval wordt van de band verwijderd door een schraper en in een opslagtank gepompt.

Via een doseerschroef en een opvoerband wordt het product naar de wasser gebracht. In de wasser wordt het product in een ronddraaiende trommel nogmaals grondig gereinigd. Wanneer het product de trommel verlaat komt het op een ontwateringstriller terecht om het overtollige water van het product af te schudden. Het ontwaterde product komt vervolgens op een verleesband terecht waar een arbeider de minderwaardige producten uit de productstroom haalt. Door gebruik te maken van een verdeeltriller wordt het product verdeeld over verschillende snijmachines. Het versneden product wordt naar de verpakkingsafdeling verstuurd via afvoerflumes en een productpomp.

Deze verwerkingslijn werd gebouwd voor de verwerking van wortelen, maar kan evengoed gebruikt worden voor andere knol- en wortelgroenten en ook voor aardappelen.

www.spiessens.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.