Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Smokkelaars repareren weg

Kwaliteitsdaling Russisch AGF-schap na boycot

De kwaliteit in het AGF-schap is gedaald sinds Rusland ook Turkije boycot. Een konvooi van boze boeren is onderweg naar Moskou om aandacht te vragen voor de corruptie van lokale autoriteiten. En een smokkelaarsbende heeft een weg gerepareerd en verbreed om het transport van illegale producten te bespoedigen. Wit-Rusland is de grootste afnemer van Oekraïense appelen. Het land wordt nog altijd verdacht van doorvoer van geboycot fruit.

Kwaliteitsdaling Russisch AGF-schap na boycot
Sinds de boycot op Turkse AGF is de kwaliteit van de groenten en fruit in de Russische supermarkten gedaald, dat blijkt uit een onderzoek van Morgan Stanley. Voor het onderzoek werden verschillende winkels bezocht en de kwaliteit van de producten genoteerd. Hoewel de steekproef wellicht niet representatief is, werd wel een daling in de kwaliteit waargenomen. Na de boycot van Turkije schakelden de supermarkten over naar import uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat pakte negatief uit voor de kwaliteit tegen een hogere prijs. Volgens de onderzoekers zal opheffen van de sancties weinig effect hebben op de inflatie. Door de hoge inflatie kiest de Russische consument vaker voor lokale producten en zijn importproducten minder aantrekkelijk.Boze boeren onderweg naar Moskou
Enkele honderden boze boeren zijn bezig met een protestmars naar Moskou. Met hun protest willen de landbouwers aandacht vragen voor de lokale corruptie. Daarmee zou een lokaal probleem een nationaal probleem worden. De autoriteiten lijken de protesten te willen dwarsbomen. In 24 uur sinds het vertrek van de tractoren uit het zuiden van Rusland was het konvooi al 17 keer staande gehouden door de politie. Volgens enkele deelnemers aan de protestmars is ook de FSB (de opvolger van de KGB) aanwezig bij de inspecties. Het konvooi heeft nog zo'n zes dagen nodig om de Russische hoofdstad te bereiken. Het protest is een van de weinige demonstraties die buiten de grote steden begint. Eerder dit jaar demonstreerden vrachtwagenchauffeurs op eenzelfde manier tegen de invoering van een belasting. Overigens waren de truckers niet succesvol in hun protesten want de belasting is gewoon ingevoerd.

Smokkelaars repareren weg
Onlangs hebben smokkelaars een onverharde weg tussen de Wit-Russische hoofdstad Minsk en de Russische hoofdstad Moskou verbeterd. De weg werd aangepakt zodat er met zwaardere wagens over gereden kan worden. De weg is onder andere verbreed en er zijn keerpunten aangelegd. De autoriteiten zijn bekend met deze smokkelroute en surveilleren extra op deze route. Eerder werd een konvooi vrachtwagens staande gehouden met 175 ton Pools fruit met een waarde van 13 miljoen roebel (200.000 dollar). Het fruit is vernietigd.

Wit-Rusland grootste afnemer Oekraïense appelen
Oekraïne exporteert meer appelen naar Wit-Rusland, dat blijkt uit een recent onderzoek. Wit-Rusland is goed voor 62% van de Oekraïense appelexport in de eerste helft van dit jaar. Tweede op de lijst staat Georgië met een aandeel van 11%. De top-3 wordt vol gemaakt door Moldavië met 10% marktaandeel. Kazachstan is met 9% een goede vierde.
Op haar beurt verstevigd Wit-Rusland haar positie als appelexporteur, vooral richting Rusland. In 2012 steeg de appelexport met 104% naar 175.000 ton, in 2015 was de export 134% gestegen tot 411.000 ton. Volgens onderzoek is de export van Wit-Rusland vervijfvoudigd sinds Rusland de boycot instelde. De Russische douane verdenkt Wit-Rusland van illegale doorvoer van appelen uit geboycotte landen.

Ambitieuze plannen Turkije en Rusland
Tijdens de top waar de Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin elkaar de hand schudden, werd de wens uitgesproken om de handel te laten groeien tot 100 miljard dollar. Een ambitieus plan, zo schrijft de Turkse website Al Monitor. Terugkijkend bereikte de handel een hoogtepunt in het jaar 2008 met een waarde van 38 miljard dollar. Daarna werd een dalende trend ingezet, mede ingegeven door de wereldwijde crisis. Voor de komende tijd staan er wel contracten op stapel op het gebied van energie, defensie en toerisme. Daarmee kan de handel vergroot worden. Vooralsnog is het Westen de belangrijkste handelspartner van Turkije.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven