Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische telers tegen Iraanse import

Russische groenten- en fruittelers zien niets in de plannen om tomaten, komkommers, aardappelen en peen uit Iran te importeren met eenvoudigere importregels en lagere tarieven. In de eerste helft van 2017 zal naar verwachting een vrijhandelszone tussen Iran en de Euraziatische Economische Unie, waar Rusland onderdeel van is, in werking treden.

Daarnaast kwam in juni naar buiten dat Rusland een tijdelijke vrijhandelszone met Iran wil opzetten in de eerste helft van volgend jaar. Dat akkoord zou duren tot 2020 en bestaat onder andere uit gereduceerde tarieven voor Iraanse producten. Een lijst met de producten waarvoor dit gaat gelden is opgesteld. Op de lijst staan onder andere komkommers, augurken, tomaten, aardappelen, paprika's, uien, knoflook, sjalotten, appelen en andere voedingsmiddelen, waaronder zuivel en vlees.

De Russische brancheorganisatie heeft echter het ministerie gevraagd om tomaten, komkommers, aardappelen en peen van de lijst te halen. Volgens de branchevereniging staat de sector voor een aantal uitdagingen, waaronder de bouw van 1300 hectare kassen voor 2020. Deze telers zijn afhankelijk van de prijsstelling in het voor- en najaar. In de zomer kunnen de kassen niet concurreren. Import zou een direct gevolg hebben voor de prijzen.

De teelt van aardappelen en peen is volop in ontwikkeling betoogt de brancheorganisatie. De aardappeloogst zou vorig jaar uitgekomen zijn op 7,6 miljoen ton, een toename van 22 procent ten opzichte van 2014. De peenoogst kwam uit op 713.000 ton in 2015, een toename van 25 procent. Die toename is te danken aan forse investeringen in moderne teelttechnieken en beter opslagfaciliteiten.

Publicatiedatum: