Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse uienseizoen een mislukking

Het korte uienseizoen was een totale mislukking voor de telers in Camana. Minstens 80% van de 3.800 producenten in dit kustgebied van Arequipa zit in de schulden, omdat ze hun uien niet konden oogsten wegens de dalende uienprijzen op de binnenlandse markt.

De voorzitter van de Raad van Gebruikers van Camana, Marcelo Valdivia Bravo: "Elke teler heeft ongeveer 8.000 tot 10.000 soles (2.101 tot 2.626 euro) per hectare geïnvesteerd, maar de overgrote meerderheid heeft geen enkele sol terugverdiend. Het oogsten van de uien zou namelijk extra kosten met zich meebrengen en zou niet rendabel zijn, waardoor het beter was om niet te oogsten. Een zak uien van 100 kilo werd verkocht voor 10 soles (2,62 euro) en daarom kozen sommige producenten ervoor om niet te oogsten", aldus Valdivia Bravo.

De uienprijzen daalden tot extreem lage niveaus als gevolg van de overproductie in Arequipa en in het noorden van het land. Vorig jaar waren de prijzen goed en kostte een kilo uien 3 soles, waardoor er volgens Valdivia veel telers voor kozen om uien te gaan planten. Daarmee negeerden ze de zaaiplannen van het ministerie. 

Een van de redenen voor de overproductie is het gebrek aan informatie over wat telers willen planten. Volgens Valdivia bestond er jaren geleden een systeem waarin producenten een week van tevoren aangaven welke producten ze van plan waren te zaaien. Deze gegevens werden dan vergeleken met andere regio's, om te voorkomen dat veel producenten dezelfde gewassen zouden telen. Ze konden naar aanleiding van die gegevens alternatieven overwegen.
Publicatiedatum: