Reken op half jaar voor bouwtraject

Stel je hebt bouwplannen. Hoeveel tijd moet je dan uittrekken voor het bouwtraject? We vroegen het Jan-Willem van der Klugt, projectleider bouw open teelten bij DLV Advies. Jan-Willem: "Ik begin altijd bij het eind van het traject, bij de oplevering. Dus wanneer moet het product erin? Vanaf daar rekenen we terug."
 
Van idee tot oplevering
Afhankelijk van de complexiteit van het gebouw is de aannemer snel 10 tot 14 weken aan het werk. Daarna moet nog 2 à 3 drie weken voor de installateur worden gerekend. "De installateur kan deels wel beginnen als de bouw nog bezig is, maar een deel van de werkzaamheden moeten ook gedaan worden als de aannemer klaar is. Het is belangrijk om hier in de planning rekening mee te houden. Naast dat het niet praktisch is als de bouwvakkers nog aan het werk zijn als de oogst start, is het bij voedselproducten uit het oogpunt van voedselveiligheid zelfs verboden," aldus Jan- Willem.

Overlap tussen vergunning en aanbesteding
Voor de bouw kan beginnen is tijd nodig voor ontwerp, vergunning en aanbesteding. De vergunningsprocedure duurt acht weken, de aanbesteding vier. Daarna heeft de aannemer nog twee weken tijd nodig ter voorbereiding, onder andere voor het vastleggen van de onderaannemers en het bestellen van de materialen. In drukke tijden kan de levertijd van bepaalde bouwmaterialen oplopen.
Bij tijdgebrek kunnen de vergunningsprocedure en de aanbesteding elkaar overlappen. "Als de aanvraag binnen het bestemmingsplan past, zal de vergunningsprocedure normaal gesproken geen probleem zijn," licht Jan-Willem toe. Waar je beter geen tijd op kunt besparen is het ontwerp. Jan-Willem: "Je wilt 30 jaar met het nieuwe gebouw gaan doen. Dan kun je beter in de ontwerpfase wat meer tijd nemen, dan je 30 jaar ergeren aan een verkeerde keuze. Als tijd voor de ontwerpfase houdt hij dan ook standaard 4-8 weken aan.

Leidraad tijdspad bouwtraject
Uitgaande van deze uitgangspunten ziet het tijdspad van een bouwtraject er als volgt uit:
Fase bouwproces Tijd
Ontwerpfase 4-8 weken
Vergunningsaanvraag 8 weken
Aanbesteding 4 weken
Opstart bouw 2 weken
Bouw 10-14 weken
Installatie 2-3 weken

Er zit dus al snel een half jaar tussen het idee en de oplevering. Wie dus volgend jaar juni zijn bollen in een nieuwe schuur wil verwerken en bewaren doet er goed aan het schetsblok vast uit de kast te halen. Wilt u met een specialist over uw bouwplannen praten, neem dan contact op met DLV Advies.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.