Markthandelaren: “Element is onze concurrent”

Tholen– De weersfactor is van dubbel belang voor markthandelaren.Vanzelfsprekend is er een relatie met de aanvoer en dus deprijsvoering binnen de handel. Maar anders dan voor retailers endetaillisten is de ambulante handel dagelijks overgeleverd aan de weersomstandigheden. Gekoelde verkoopwagens of opslag ineen koelbus zorgen ervoor dat markthandelaren, ook bij extreme hitte,hun handel in goede conditie weten te houden. Dat zorgt voor meerwerk, maar een groter probleem is de invloed op de klandizie. "Hetelement dat is onze concurrent", stelt groentenman Wim Kwakkel. "Enhet weeralarm zou verboden moeten worden. Negen van de tien keer valthet mee."


Groentenman Kwakkel staat op markten in Elburg, Staphorst, Olst en 't Harde

Deafgelopen warme zomerperiode maakte het werk zwaarder voor demarkthandelaren. "Je hebt dan veel meer werk", vertelt Kwakkel. Er zijn mogelijkheden om de producten koel te houden maar het gaat omde versheid van producten. "Met verse handel heb je nooitproblemen", stelt Herman Westerveld die al vanaf zijn veertiende opde markt staat en zijn zijn assortiment per dag en zelfs per plaatsafstemt. Het weer beïnvloedt de aanvoer, maar problemen zijn altijdsnel opgelost. Afgelopen zomer zorgde El Niñoervoor dat er bijvoorbeeld bijna geen ananas te verkrijgen was en Kwakkelherinnert zich ook aanvoerproblemen bij het mislukken van deNederlandse stoofperenoogst enkele jaren geleden. "Ze haalden destoofperen toen uit Spanje. De wereld is wat dat betreft zo kleingeworden."


Gesneden groeten zijn hardlopers bij Gert & Gerdi Otten groenten- en fruithandel. Zij staan op de markt in Kampen, Ommen en Nunspeet.

Bijde inkoop van producten houden de handelaren het weer goed in degaten. "Met dertig graden, dan loopt de bloemkool niet", aldusGert Otten. "Maar nu de temperatuur daalt, hebben de mensen weer zinin wintergroenten. Onze gesneden wintergroenten uit eigen snijkeukenlopen weer als een trein."


Herman Westerveld stemt de producten in zijn kraam per dag en plaats af

Degeïnterviewde handelaren zijn tevreden over de handel. Ze draaiengoed. Inkopen doen ze over het algemeen niet meer bij de veilingenmaar bij de groothandelaar. "Tegenwoordig bedingen die de kortingendirect bij de telers", vertelt Kwakkel. "In de veertig jaar datik op de markt sta, is de samenwerking met de leveranciers steedsbelangrijker geworden. Je bouwt er een band mee op en dat is jebasis. Ik heb het vertrouwen in hen en dat vertrouwen hebben onzeklanten dan weer in ons."

Voor meer informatie:

Kwakkel's Groente- en Fruithandel

Groote Woldweg 25a

Oosterwolde

Tel: 0525 621 818


info@wkwakkel.nl

www.kwakkel.nl


Gert& Gerdi Otten Groente en Fruithandel

Spoorstraat 53

IJsselmuiden

Tel: 06 42136876

Groenteman Herman Westerveld

hwesterveld@kpnmail.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven