Bij jubilerend De Kubbe draait alles om hygiëne en transparantie

Pootgoedverwerker De Kubbe in Biddinghuizen is voor frietfabrikanten, pootgoedhandelshuizen en honderden akkerbouwers al 25 jaar een vaste waarde. Dankzij voortdurende vernieuwing heeft het bedrijf een sterke positie verworven in een markt waar alles draait om hygiëne en traceerbaarheid. Op 9 december houdt De Kubbe open huis.Wat ooit begon met lokale verwerking en opslag voor collega-pootgoedtelers is in 25 jaar gegroeid tot een bedrijf met 13.000 ton opslag- en koelcapaciteit en hypermoderne installaties voor het snijden, wassen, ontsmetten en tellen van pootaardappelen. "De Kubbe is altijd bezig geweest met vernieuwing", vertelt Dick van Tilburg, de eigenaar/directeur van het bedrijf. "Vernieuwing bracht groei en groei bracht weer automatisering en verdere verbetering van processen."
Het grootschalig wassen en snijden van pootaardappelen is zonder twijfel de belangrijkste innovatie geweest. "Begin jaren '90 waren dit geen vanzelfsprekende handelingen", vertelt van Tilburg. "Naast de voordelen werd het toch altijd ook geassocieerd met ziekteverspreiding. Daarom draait alles bij ons om hygiëne en traceerbaarheid."

Innovatie in eigen beheer
Veel technieken die De Kubbe toepast zijn door het bedrijf zelf ontwikkeld. "In onze wasinstallatie is vermenging van partijen uitgesloten en er gaan nooit twee partijen door hetzelfde waswater", vertelt Dick. Dat water wordt trouwens 100% gerecycled en ontsmet in een eigen waterzuivering.

Ook de techniek voor het ontsmetten van pootgoed met geozoneerd water heeft De Kubbe zelf ontwikkeld. Binnenkort gaat PPO onderzoeken of de techniek inzetbaar is tegen Rhizoctonia. En de installatie voor het snijden van pootgoed draait weliswaar om 4 "uitgeklede" Miedema-snijders maar alle logistiek er omheen voor aanvoer en verenkeling van de knollen is in eigen beheer gebouwd. De Kubbe was ook de eerste die grootschalig knollen ging tellen. "Volgens ons is dat de toekomst. De afnemer wil dit", zegt van Tilburg.Bedrijfsprocessen van vitaal belang
Ook procedures en controles zijn van levensbelang in een bedrijf waar jaarlijks 23.000 ton pootgoed passeert. "Elke partij die hier binnenkomt, is getoetst op bruin- en ringrot", vertelt van Tilburg. "Daarnaast voeren wij onder toezicht van de NAK op elke partij een eigen ingangscontrole uit. Een partij die niet aan de normen voldoet, gaat retour afzender."

Automatisering levert bij de Kubbe een belangrijke bijdrage aan transparante bedrijfsprocessen. "Het Track&Trace systeem van Tolsma is hier in huis ontwikkeld", vertelt Dick. "Wij weten van elke kist wat er in zit, wat er vroeger in zat, waar hij staat en wanneer hij voor het laatst gereinigd en ontsmet is. Bovendien blijven alle kisten binnen onze eigen bedrijfsvoering."

De toekomst is kwaliteit
Anno 2016 heeft De Kubbe alles in huis voor volledige ontzorging van de pootgoedvoorziening door frietfabrikanten. De focus voor de toekomst is voor van Tilburg zonneklaar. "De hele pootgoedsector moet vol inzetten op kwaliteit. Klanten onthouden goede telernummers", zegt hij veelbetekenend. En De Kubbe zou De Kubbe niet zijn als het bedrijf ook zelf niet bezig bleef met verbeteren. Onlangs is een splinternieuwe kistenwasser in gebruik genomen.

De open dag bij de Kubbe vindt plaats op vrijdag 9 december vanaf 09:30 uur. 's Ochtends vindt er een interactief ochtendprogramma plaats voor telers en verwerkers van pootgoed. Tevens is er een bedrijvenmarkt. 's Middags opent de Kubbe haar deuren voor grote publiek. Meer informatie staat op opendagdekubbe.nl

De Kubbe BV
Kubbeweg 17
8256 PJ Biddinghuizen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven