Succesvolle ledendag LTO Noord, regio Noord

800 kerstmutsen in Martiniplaza, Groningen

Donderdag 22 december kwamen 800 agrarisch ondernemers uit Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar in Martiniplaza in Groningen. LTO Noord, regio Noord organiseerde daar de jaarlijkse ledendag: een informatieve ochtend met als bijzondere gast Phil Hogan, Eurocommissaris voor Landbouw. Zijn belangrijkste boodschap voor de aanwezige boeren was: "Ik steun jullie in ondernemerschap. Voor de landbouw in mijn land, Ierland, was Nederland altijd al een baken van innovatie".

Nederland is verder voor Hogan een voorbeeld als een belangrijke exporteur van land- en tuinbouwproducten. Voor Hogan is exportpromotie ook een speerpunt. "De Russische boycot heeft ons geleerd dat we niet op één paard moeten wedden. Ook Brexit ("ik moet werken met de aanname dat Brexit gaat plaatsvinden") dwingt de Nederlandse land- en tuinbouw om andere markten te zoeken. Begin daar vandaag mee". Hogan is het afgelopen jaar hiervoor op pad geweest in Vietnam, Hongkong, Indonesië, China, Japan, Colombia en Mexico.

100 dagen
Jakob Bartelds, voorzitter van LTO Noord, vertelde de aanwezigen over zijn eerste 100 dagen bij LTO Noord. Hij heeft daarin onder meer ervaren dat de organisatie zeer diverse en kritische leden heeft. Het resultaat waar LTO Noord aan werkt voor het collectief, biedt vaak een grote kans voor succes voor de individuele ondernemer. Bartelds: "Dat is de kunst van een belangen behartigende organisatie. Je moet soms wat toegeven op het gezamenlijk belang, met als resultaat dat je op veel punten dan wel de ruimte krijgt om het individuele bedrijf te ontwikkelen. Ongeacht de sector waarin een lid werkzaam is. "

Niet alles opleggen
Gastvrouw van deze mooie dag was Trienke Elshof, regiovoorzitter. Zij gaf commissaris Hogan als belangrijkste boodschap mee: "Ook de Nederlandse landbouwsector is soms kritisch over de inzet van de EU. Probeer vanuit Europa daar goed mee om te gaan en sta de sector bij met een eerlijk evenwichtig beleid. Wat in Europa beslist wordt, moet wel gedragen worden. Niet alles kan opgelegd worden. Wij willen u oproepen om daar aandacht voor te hebben."

Stemmen met lampjes
Na de sprekers discussieerde de zaal met panelleden Marc Calon (LTO Nederland), Ruud Huirne (Rabobank), Iris Brouwers (NAJK) en Frans Keurentjes (Friesland Campina). Dat gebeurde aan de hand van stellingen: door de lampjes in hun kerstmuts te laten knipperen stemde men 'ja' of 'nee'.

Afscheid
Ook werd afscheid genomen van Geart Kooistra en Arend Steenbergen. Zij hebben zich jarenlang ingezet als provinciaal voorzitter van LTO Noord voor Friesland en Drenthe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven