Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten, wortelen en uien meest verkochte groenten in België

Volgens de huishoudbudgetenquête van FOD Economie besteedde de gemiddelde Belg in 2014 2,3% van zijn totale budget of 15,6% van zijn uitgaven voor voeding en dranken aan groenten en fruit. Verse groenten en fruit hebben hierin een aandeel van 70% en verwerkte producten 30%. De Belg besteedt gemiddeld ongeveer evenveel aan vers fruit als aan verse groenten.Groenten
De aankoop van verse groenten voor thuisverbruik schommelt de laatste jaren rond 41 kg (tabel 1). De totale aankoop van verwerkte groenten (diepvriesgroenten of groenten in conserven of glas) vertoont de afgelopen vijf jaar een licht dalende trend.

Groenten en fruit

De tomaat is met een aankoop van 6,2 kg en 16,5 euro per capita nummer één in de verse groentenkorf. Qua volume wordt de tomaat gevolgd door wortelen en uien (figuur 3). De top 3 qua bestedingen wordt gevormd door tomaten, witloof en paprika's en pepers. Binnen het segment van de tomaten worden de trostomaten in volume het meest aangekocht, op de voet gevolgd door de losse tomaten. De losse tomaten maakten in 2008 iets meer dan de helft uit van het aankoopvolume van tomaten. Nu is dat slechts één derde. Er is ook een trend naar de 'specialere' tomaat. Het zijn vooral de cherrytomaten die de laatste jaren sterk aan populariteit winnen. Ze halen nu een volumeaandeel van 18% en een waardeaandeel van 36%. Hiermee zijn de cherrytomaten in waarde het belangrijkste segment geworden binnen het tomatenrayon.

Bron: LV Vlaanderen

Publicatiedatum: