Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 50 mln ton afgekeurde AGF wordt elk jaar weggegooid

Meer dan een derde van het in Europa geteelde AGF wordt weggegooid omdat het er een beetje raar uitziet, meldt een onderzoek. De studie raamt dat meer dan 50.000.000 ton AGF elk jaar weggegooid wordt omdat het niet voldoet aan de eisen van de supermarkten en de klanten.
 
Het onderzoek beschrijft voedselverspilling (FLW) als 'een van de grootste plagen van deze tijd' met 10% van de wereldbevolking die chronisch honger lijdt. De studie onderzocht hoeveel voeding in de EU weggegooid wordt voordat het in de schappen te liggen komt. 'Het gebruik van esthetica voor de eisen waaraan AGF moet voldoen voor de verkoop en consumptie is verpakt in kwaliteitseisen en regelgeving van de EU'. 'De voedingsdistributiesector is in de EU en het VK oligopolistisch van aard d.w.z. een klein aantal supermarktketens beheerst een groot marktaandeel. Hun invloed maakt het hun mogelijk extra 'kwaliteitscriteria' op te leggen.'
 
 
AGF dat niet aan deze eisen voldoet, gaat voor de voedingsketen verloren en ziet nooit een schap. Het komt niet langs de leverancier of zelfs niet langs de teler. 'Wij ramen dat een derde van de totale AGF-teelt verloren gaat om esthetische redenen.' Volgens de universiteit staat de impact op de klimaatverandering van het telen van weggegooid AGF gelijk aan de uitstoot van bijna 400.000 auto's.
 
De onderzoekers stellen een bewustwording onder consumenten voor en een beweging naar duurzaam shoppen, die de verkoop van 'lelijke' groenten zou kunnen aanmoedigen.
 

Bron: metro.co.uk

Publicatiedatum: