Nederlands uienareaal 65% groter dan in 2000

De uienexport over 2016 breekt records. Dat betekent dat de aandacht voor deze teelt ook toeneemt. Ook voor de toekomst zijn de verwachtingen hooggespannen en zal de vraag naar uien groeien. Voor Nederland ligt tot 2050 een verdubbeling van de huidige productie in het verschiet. Dit jaar werd ruim 1 miljoen ton Nederlandse uien afgezet naar 120 landen. En het aantal afzetmarkten breidt nog steeds uit, zo meldt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis. Indonesië, Panama, Libië en Vietnam openden eerder al hun grenzen, en er wordt momenteel samen met de overheid hard gewerkt om Costa Rica, Colombia en China te openen voor de Nederlandse ui.De export van uien groeit. Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) houdt de exportstatistieken bij en meldt dit jaar een groei van ruim 10% ten opzichte van 2015. De exportcijfers zijn gebaseerd op de export in het seizoen 2016-'17. Daarbij zijn ook de belangrijkste exportlanden vermeld en de afzet naar deze landen in deze periode.


Bron: KCB

Senegal is een van de belangrijkste exportlanden voor Nederlandse uien. Het land produceert zelf uien, maar is ook sterk afhankelijk van de import. Om de eigen productie te beschermen, is de grens voor importuien gedurende enkele maanden opengesteld. Die periode ligt niet vast, maar begint in augustus en duurt tot februari/maart. De laatste jaren klinkt regelmatig de roep om de eigen productie in Senegal te verhogen, maar vooralsnog leunt het land sterk op importen. Ook Ivoorkust is een grote afnemer van Nederlandse uien. Naar dit Afrikaanse land ging dit jaar al ruim 50.000 ton uien (t/m week 46), gevolgd door Verenigd Koninkrijk, Maleisië en Indonesië.

Exportwaarde uien
In de waarde van de export uitgedrukt ziet het plaatje er voor uien anders uit dan in hoeveelheden (Bron: CBS). Duitsland is in waarde de grootste afnemer van Nederlandse uien, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Senegal. Rusland kocht tot 2015 – vooral bij lage prijzen – Nederlandse uien. De boycot leidde ertoe dat Rusland niet meer bij de Top 10 van afnemers behoort. Opmerkelijke nieuwkomer is Brazilië. Dat land kocht Nederlandse uien in 2015. De export naar dit land viel in 2016 echter weg.Naar Duitsland exporteerde Nederland in 2015 voor €64 miljoen aan uien, het Verenigd Koninkrijk was goed voor een exportwaarde van €52 miljoen. Ook landen zoals België, Senegal, Frankrijk, Rusland en de Ivoorkust staan doorgaans in de lijst van de 10 belangrijkste exportbestemmingen. Brazilië kwam met een exportwaarde van €30 miljoen direct terecht op plaats 5.

Areaal groeit
De groeiende export betekent ook dat het uienareaal in omvang toeneemt. Het areaal uien is met 1,2 duizend hectare gestegen en komt uit op 32,9 duizend hectare (bron: CBS). Dat is 4% meer dan in 2015 en zelfs 65% meer dan in 2000. Vooral de oppervlakte zaaiuien is toegenomen. Het grootste deel van de geteelde uien is bestemd voor de export.Toekomst
De uiensector is optimistisch over de toekomst. Gijsbrecht Gunter voorziet in het vakblad Boerderij in 2050 een wereldproductie van ruim 150 miljoen ton uien. Dat zou voor Nederland een verdubbeling betekenen ten opzichte van de huidige productie. Ook staatssecretaris Martijn van Dam ziet kansen voor groei van de export van de Nederlandse ui, zo antwoordde hij in oktober op vragen in de Tweede Kamer. Van Dam: "Nederland neemt bij de export van uien 15% tot 20% van de wereldmarkt voor zijn rekening. De kansen op een hogere afzet nemen toe door de groei van de wereldbevolking en de steeds grotere aandacht voor gezond eten."

Van Dam constateert dat meer dan 90% van de in Nederland geteelde uien de grens over gaan. Nederland heeft een goede internationale marktpositie vanwege de hoge kwaliteit en de relatief lage prijs voor uien en de goede agrologistiek. "De sterke internationale positie van de Nederlandse ui kunnen we echter niet als een gegeven beschouwen. Deze vraagt constant om innovaties binnen de verschillende schakels in de keten om goede en betrouwbare kwaliteit te kunnen blijven leveren. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Het is daarom belangrijk om op dit gebied een herkenbaar Nederlands gezicht te laten zien."

De staatssecretaris wijst in zijn antwoorden op de Kamervragen dat het kabinet stevig inzet op exportbevordering van Nederlandse land- en tuinbouw. Tijdens deze kabinetsperiode zijn 92 handelsmissies geweest naar 107 landen. Nooit eerder waren er zoveel handelsreizen in een kabinetsperiode.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven