Overproductie leidt tot lage prijzen

Peru exporteert 11% meer zoete uien

Volgens KeyPeru-directeur Miguel Ognio Gomez heeft Peru gedurende het laatste seizoen (augustus 2016 - januari 2017) een volume van 108.000 ton zoete uien geëxporteerd, 11% meer dan het voorgaande seizoen toen het totale exportvolume 97.200 ton bedroeg.

Ognio Gomez legt uit dat er op sommige momenten sprake van overproductie was wat tot prijsdalingen aan het einde van het seizoen heeft geleid. Tegen november waren de prijzen al met zo'n 25% gekelderd. De voornaamste afzetmarkt voor Peruaanse zoete uien zijn de Verenigde Staten, waar 85% van het exportvolume afgezet wordt. Hoewel in Europa Peruaanse zoete uien steeds meer gewaardeerd worden, zijn de exportvolumes naar deze markt zijn vooralsnog bescheiden.

Hoge kwaliteit, kleine kalibers
Gomez vertelt dat de kwaliteit van het product dit seizoen zeer stabiel was en er is veel aandacht aan de smaak besteed. "Peru moet zijn uien op een zo gunstig mogelijk moment op de markt te brengen, bijvoorbeeld wanneer het seizoen in de Verenigde Staten is beëindigd," vervolgt Gomez. Als gevolg van weersomstandigheden en waterschaarste is er dit seizoen een tekort aan grote kalibers.

KeyPerú heeft aandeel van 23% in de export
Het bedrijf exporteerde in het seizoen 2016-2017 24.840 ton zoete uien (920 containers), wat neerkomt op 23% van Peru's totale exportvolume zoete uien. "Er zijn veel exporteurs actief waardoor de export gefragmenteerd was," legt Gomez uit. "Ons bedrijf exporteert naar markten in Latijns-Amerika, zoals Colombia en Panama."

KeyPeru heeft slechts een areaal van 250 tot 300 hectare aangeplant om overaanbod op de markt te voorkomen. "Ons doel is de productiviteit per hectare te verhogen. Om deze reden hebben we geïnvesteerd in andere oogst- en teeltmethoden om zo ons productieproces nog efficiënter te maken," aldus Gomez.

Feiten
Peru beschikt over een zoete uienareaal van 2.500 tot 3.000 hectare. De belangrijkste productiegebieden zijn Ica, Norte Chico de Lima en Arequipa. 

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven