Italiaanse uienmarkt reageert niet zoals verwacht

De uienmarkt lijkt dit jaar erg traag te zijn. Er is genoeg aanbod, maar de consumptie en omzet van uien gaat langzaam."Er is niet goed aan planning gedaan, waardoor er nu een te groot aanbod is. Dit heeft geleid tot lage prijzen. Er zijn veel telers, die bij de uien continu moeten improviseren. Ik heb echter wel begrip voor ze. De EU heeft bij deze telers de mogelijkheid afgepakt om suikerriet te kunnen telen en de teelt van perziken geeft niet genoeg winst. Ze moeten uiteindelijk toch íets telen," zegt Angelo Zirondelli, die als teler in Medicina di Bologna is gevestigd.Zirondelli maakt gebruik van een areaal van 10 hectare. Hij maakt zich zorgen om de import van AGF. "We zien hier groenten en fruit van over de hele wereld verschijnen, terwijl we binnen Italië zelf al genoeg productie hebben. Op deze manier blijven de prijzen altijd laag."Ook teler Guido Dal Barco uit Verona maakt zich zorgen over de import. "Er zijn op de markt uien beschikbaar uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland. Ook zijn er nog veel uien in opslag over. Ik denk niet dat het aanbod veel groter is dan in andere jaren, maar er is weinig vraag. De kwaliteit van het aanbod is in ieder geval uitstekend."Zirondelli is ook positief over de kwaliteit. "Bedrijven die bij koelopslag gebruik maken van een efficiënt systeem voor luchtontvochtiging, komen geen problemen tijdens opslag tegen.""De markt voor golden uien stagneert, maar er is nog wel beweging in de markt voor witte uien," zegt Matteo Freddi, die met zijn teeltbedrijf werkzaam is in Reggio Emilia. "Rode uien doen het ook slecht, ondanks dat er voor deze uiensoort niet buitensporig veel aanbod aanwezig is."

De uiensoorten die op dit moment het meest in de markt voorkomen zijn in aflopende volgorde: golden uien, witte uien, rode uien, koperkleurige uien (Globruna en di Milano), Borettana-uien en sjalotten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.