Rusland heft boycot Turkije verder op

Tijdens een telefoongesprek tussen de Russische premier Medvedev en zijn Turkse collega Binali Yildrim zou een verder opheffen van de boycot op Turkse groenten en fruit zijn besproken. Volgens de berichten op de site van het Kremlin werd gesproken over "maatregelen die de handel bevorderen en de toegang tot elkaars markten voor industriële en agrarische producten verbetert."

Russische nieuwssites melden echter dat Rusland de boycot op een aantal Turkse groenten en fruit heeft opgeheven. Volgens persbureau TASS komt er een einde aan de boycot van uien en sjalotten (vers of gesneden), bloemkool en broccoli (vers en diepvries) en een aantal andere producten. Ook de boycot op anjers zou worden opgeheven. Premier Medvedev zou een decreet ondertekend hebben dat een einde maakt aan de boycot.


Vandaag ontmoeten de presidenten van beide landen elkaar in Moskou. Daar wordt onder andere over de handelsbetrekkingen gesproken, maar staan ook onderwerpen als energie en de situatie in Syrië op de agenda.

Rusland sloot de grenzen voor onder andere AGF uit Turkije nadat het land in november 2015 een Russische gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. De economische sancties van Rusland kwamen hard aan in Turkije. Op de boycotlijst stonden onder andere sinaasappelen, mandarijnen, druiven, appelen, peren, abrikozen, perziken en nectarines, pruimen, aardbeien, tomaten, komkommer, bloemkool, broccoli en gele uien. Na deze boycot in januari 2016 volgde in de maanden daarna een verbod op de invoer van paprika, aubergine, granaatappel, sla en ijsbergsla vanwege fytosanitaire problemen. In juni 2016 bood president Erdogan zijn excuses aan. Sindsdien werken de landen aan herstel van de relatie. De boycot werd voor een aantal AGF-producten al opgeheven, net als de sancties voor andere sectoren.

In oktober vorig jaar werd de boycot op mandarijnen, sinaasappelen, perziken en nectarines, pruimen en abrikozen opgeheven. In december vorig jaar gaf de Russische fytosanitaire dienst aan te onderzoeken of opheffen van de boycot op meer producten mogelijk was.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.