Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sinaasappelen geweigerd, appelen vernietigd

Rusland vernietigt tonnen fruit

De Russische fytosanitaire dienst Rozzelkhoznadzor heeft in de afgelopen week verschillende partijen groenten en fruit onderschept. Afhankelijk van het land van herkomst werden de producten vernietigd of niet doorgelaten aan de grens. Ook is er met de Soedanese autoriteiten contact geweest over de opmerkelijke stijging in het volume Soedanese producten die in Rusland werden ingevoerd.Op 17 maart werd op de snelweg vanaf Minsk bij de controle van twee voertuigen uit Wit-Rusland 40 ton aan illegale producten aangetroffen. Het gaat om courgettes, granaatappelen en appelen uit Turkije en Polen. De landen van herkomst stonden vermeld op de etiketten. Bij nadere inspectie trof de dienst ook de Western Flower Thrips aan op de lading. Voor de producten wachtte de afvalcontainer.

Sinaasappelen geweerd
In de haven van Novorossiysk werd tussen ruim 26 ton sinaasappelen uit Egypte de Mediterrane fruitvlieg aangetroffen. Het is de tweede keer dit jaar dat in deze haven de fruitvlieg wordt gevonden op sinaasappelen uit Egypte met een totaal volume van bijna 79 ton. Om te voorkomen dat de fruitvlieg vat krijgt op de Russische sector is de hele partij de toegang tot Rusland ontzegd. Ook werd er in de haven een partij van 13 ton paprika's uit Israƫl tegengehouden. Uit de inspectie bleek dat de lading besmet was met de Western Flower Thrips. Ook de paprika's werden van Russisch grondgebied geweerd.

Fruit vernietigd
Tijdens een controle van groothandelaren in de regio Krasnodar op 16 en 17 maart trof de inspectie bewijzen aan dat er in illegale producten gehandeld werd. In totaal werd er 3350 kilo verboden groenten en fruit aangetroffen op verschillende locaties in het district, waaronder: 180 kilo Turkse tomaten, 520 kilo Turkse granaatappelen, 1.149 kilo Poolse peren en 1501 kilo Poolse appelen. Voor deze producten ontbraken de vereiste fytosanitaire certificaten. De producten zijn vernietigd.

Tomaten retour
Op 18 maart, in de regio Orenburg, werd 14,3 ton tomaten uit Kazachstan onderschept. Het bijgevoegde fytosanitair certificaat was ongeldig en de gegevens op deze documenten kwam niet overeen met de transportdocumenten. De tomaten werden teruggestuurd naar Kazachstan. Sinds het begin van het jaar zijn er veertien voertuigen tegengehouden en is in totaal 151,7 ton producten uit Kazachstan onderschept waarvan de documenten niet in orde waren.

Op diezelfde dag werd in dezelfde regio ook een totaal van 905 kilo verboden producten gevonden. Die partij bestond uit: 210 kilo Poolse appelen, 320 kilo Turkse peren en 375 kilo Turkse tomaten. Dat de producten uit deze landen afkomstig waren, werd bevestigd door de labels op de verpakkingen. De volledige partij is vernietigd en verwerkt tot biogas.

Soedanese afspraken
Als gevolg van de opmerkelijke toename van Soedanese groenten en fruit die via Wit-Rusland ingevoerd worden, is de Russische inspectie in gesprek gegaan met de Soedanese regering. In overleg met de Soedanese autoriteiten is een lijst samengesteld van gereguleerde producten, die onder voorwaarden wel via Wit-Rusland naar Rusland verscheept mogen worden. Op de lijst staan: uien, bonen, paprika, peper, mango, bananen, watermeloenen, meloenen, citroenen, grapefruit, vijgen, basilicum en venkel.