Op een warme dag niet intern ventileren

De warme voorjaarsdagen komen eraan en vragen om een slimme aanpak van de bewaring van uien. 4 tips mét praktische aanpassingen in de bewaarcomputer.

1. Houd de bewaartemperatuur stabiel
Is de bewaartemperatuur van uw partij opgelopen door het warme weer? Kom dan niet in de verleiding om in die ene koude nacht uw partij heel sterk terug te koelen. Grote temperatuurschommelingen in deze periode bespoedigen condensvorming en kan invloed hebben op het uitbreiden van ziektes en ui kleur. Liever een stabiele temperatuur op een iets hoger niveau dan grote temperatuurwisselingen.
Doen:
– Stel de "maximale afkoeling per dag" op uw bewaarcomputer kleiner in en verhoog eventueel de streeftemperatuur. Hoeveel is afhankelijk van de omstandigheden. Uw bewaaradviseur kan u daarover adviseren.

2. Op een warme dag niet intern ventileren
Intern ventileren is goed om temperaturen gelijk te maken en vocht te verdelen. Op een warme dag heeft dit echter als gevolg dat er meer warmte de bewaring in komt. De warmtestraling op de schuur en kleine kieren bij bijvoorbeeld luiken doen de temperatuur van de cel oplopen wanneer u intern ventileert. Dit geldt zowel voor mechanische koeling als luchtgekoelde bewaring.
Doen:
– Bij warm weer niet overdag intern ventileren. Ons advies is 's ochtends vroeg of 's nachts intern te ventileren. In de bewaarcomputer kunt u spertijden instellen om intern ventileren te blokkeren.

3. Koelen met klein temperatuurverschil tussen product en buitenlucht
Uw uien zijn opgelopen in temperatuur, maar de buitentemperatuur is slechts een klein beetje kouder. De gangbare instelling voor 'buitentemperatuur t.o.v. product' is 2,5°C tot 3°C. Dit beperkt de koelmogelijkheden als de buitentemperatuur niet laag genoeg is.
Doen:
Stel de bewaarcomputer zo in dat het verschil 'buitentemperatuur t.o.v. product' lager is naar aanleiding van de verwachte buitentemperatuur. Dan is er toch nog een koelende en drogende werking, mits de RV regeling extern ventileren toestaat.

4. Mechanische koeling overdag sperren
Een mechanische koeling geeft meer mogelijkheden de temperatuur te regelen in vergelijking met luchtgekoelde bewaring. In een warmere periode mag de producttemperatuur in de mechanische koeling overdag wel wat oplopen zodat er 's nachts efficiënter gekoeld kan worden.

Energiebespaartip:
– Bespaar energie door overdag de dag streeftemperatuur iets te verhogen (instelling: verhoging dag streeftemperatuur) waarna 's nachts onder koudere omstandigheden de producttemperatuur weer teruggebracht wordt tot het gewenste niveau. Of blokkeer de mechanische koeling met behulp van de spertijd instellingen.

Meer vragen? Of u wilt advies specifiek voor uw situatie? Vraag een Tolsma-Grisnich bewaarspecialist om advies.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven