Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uiencommissionair aan de slag met champost tegen fusarium

Tholen - Naast de inkoop van uien is commissionair Richard Bolle de laatste tijd ook actief in de champost. "Wat dat is? Dat vroeg ik me twee jaar geleden ook af toen ik benaderd werd door een werknemer van een champignonkwekerij uit Velddriel. Nadat ik kennis vergaard had wat het voor de grond kon betekenen, ben ik van start gegaan om dit onder de aandacht te brengen."

"Champost is totaal iets anders dan compost, zeker gft-compost. Glas en plastic zijn niet aanwezig in champost. Champost is onkruid- en ziektekiemenvrij. Het stinkt niet en trekt geen vliegen aan. Champost is op basis van paardenmest gemaakt. De organische stof die na één jaar overblijft in de bodem noemen we de effectieve organische stof. Omdat champost rijker is aan effectieve organische stof, is het dus een uitstekende verbeteraar van de vruchtbaarheid van de bodem. Zeker op langere termijn zorgt het toevoegen van champost aan de grond ervoor dat natuurlijke organismen worden aangevuld", legt Richard uit.



"Het bedrijf Prochamp, dat onder de Peffer group valt, maakt zelf het basismateriaal aan, om een constante kwaliteit van de bodem te verkrijgen. Dit is van cruciaal belang voor de kwekerij. Toen ben ik me gaan afvragen welke uitwerking de schimmels in champost hebben op het land en de producten. Veel telers hebben inmiddels problemen - de één wat meer dan de ander - met fusarium. In 2015 dacht ik, er moet toch iets zijn wat een natuurlijke vijand vormt tegen de fusariumschimmel. Misschien is dit het wel", vervolgt Richard.

"Uit een gesprek met een bioloog en bodemonderzoeker bleek het wetenschappelijk bewezen dat hoe hoger het organische stof gehalte in je grond is, des te kleiner de kans dat je aantasting krijgt van fusarium. Een vergelijking met andere bodemverbeteraars laat zien dat champost negen keer zoveel effectieve organische stoffen bevat dan bijvoorbeeld drijfmest. Organische stof absorbeert mineralen - bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium en ammonium - en geeft deze langzaam vrij. Deze spoelen daarom minder snel uit, wat scheelt in bemesting en gunstig is voor het milieu", vertelt Richard.



"Deze bodemonderzoekers waren heel stellig. Elke vorm van varkensdrijfmest creëert een toplaag - de bouwvoor - van slempgevoelige grond waar de fusariumschimmel zich heerlijk in voelt. Des te hoger het organische stof gehalte, des te meer heb je een capillaire werking van de ondergrond en des te minder krijg je die witte worm waar je bovenlaag als beton wordt wanneer je wilt oogsten. Momenteel wordt onderzocht of de schimmel, welke zich bevindt in het champost, een daadwerkelijke vijand vormt voor de fusariumschimmel. Inmiddels hebben we meerjarige afnamecontracten lopende bij telers die het voordeel van champost inzagen. Zij gaan voor duurzaamheid", besluit Richard.