Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions over Ajax-scenario op uienmarkt:

"Opleving na onverwachte vraag uit Brazilië"

Tholen - Alsof Ajax 3-0 achterstaat in de kwartfinale van de Europa League en met 10 man verder moet, maar toch het verlossende doelpunt maakt in de verlenging. Zo onverwachts kwam afgelopen week Brazilië ineens om de hoek kijken op de uienmarkt. "Dit is waarom ze altijd zeggen: 'het blijven uien', hier doe je het voor. Niemand had het meer verwacht maar Brazilië is nu toch serieuze volumes aan het vragen", vertelt Lindert Moerdijk van MSP Onions.

Het uitblijven van de Braziliaanse vraag was één van de redenen voor de moeizame uienmarkt tot dusver. Vorig jaar was tot eind maart al 94.000 ton uien naar het Zuid-Amerikaanse land verscheept. Brazilië was daarmee de tweede afnemer van Nederlandse uien na Senegal. Dit seizoen blijft de export tot en met week 13 beperkt tot een ruime 7.000 ton."De nieuwe oogst in Brazilië wordt wat later verwacht, waardoor er een gaatje valt en met de aantrekkelijke prijzen zijn we gelijk een interessante leverancier", vervolgt de exporteur. "Hierdoor ziet de uienmarkt er gelijk een stuk anders uit. Afrika moet straks gaan laden voor de Ramadan, in Europa raken de voorraden op en begint de vraag aan te trekken en met de gebroken weken in het vooruitzicht hebben we toch een aantal ingrediënten in huis waarmee de Nederlandse uiensector karakter kan tonen."

Een belangrijk aandachtspunt is wel dat het een uitdaging is om goede partijen te versturen. "De komende maand wordt een belangrijke test voor de Nederlandse uiensector om haar reputatie hoog te houden. We zitten al laat in het seizoen en het is onmogelijk om uien met inwendige kwaliteitsproblemen te versturen. Die probleempartijen kunnen al niet naar Afrika, laat staan dat je daar in Brazilië mee aan moet komen.""Natuurlijk zie je zowel bij de boer als bij de verpakkers de nodige actie en daar reageert de prijs direct op. Hopelijk resulteert dit in geld waarmee de teler nog ene beetje waar voor zijn geld krijgt en de handel ook nog iets verdient, want twee keer niks blijft niks", rekent Lindert voor. "Maar het is wel mooi, want nu worden de sommetjes toch iets anders. Heel interessant is nu hoe de voorraden echt zullen zijn. Persoonlijk denk ik dat er de afgelopen weken meer uien weg zijn gegaan dan iedereen heeft vermoed."

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Uienhandel BV
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
Tel: 0113 612370