Zorgen om concurrentie Chinese knoflook

Argentijnse knoflookexport daalt naar derde plaats wereldwiijd

Volgens de Bond van Exporteurs was Argentinië dankzij de provincies Mendoza en San Rafael de tweede grootste knoflookexporteur ter wereld. Helaas is als gevolg van het gebrek aan concurrentiekracht het land nu naar de derde plaats gezakt. 

De knoflooksector verkeert evenals andere sectoren in een crisis. Exporteurs moeten het opnemen tegen Chinese knoflook en dat baart Guillermo San Martin, van de Bond van Exporteurs, grote zorgen. Hij vertelt dat de sector internationaal niet concurrerend is. Daarnaast heeft Spanje de positie van Argentinië op een aantal internationale markten ingenomen.

"Bovendien is de knoflookproductie in China dit jaar 30% hoger waardoor de prijzen op de internationale markt zullen kelderen. In China wordt de knoflookproductie zwaar gesubsidieerd omdat het als een basisgewas beschouwd wordt. De productieprijs is er haast symbolisch. Producenten verkopen hun knoflook vervolgens aan grote exporteurs die het product wereldwijd verhandelen. Hierdoor zijn de internationale prijzen fors gedaald," aldus San Martin.

"Wij moeten concurrerender worden en hebben de regering gevraagd ons hierin te steunen door de exportrestituties die sinds 2017 van kracht zijn te herzien. We willen dat ze van 4,5% naar 8% gaan, met name omdat we problemen als gevolg van inflatie voor willen zijn. We beschikken over voldoende arbeidskrachten voor de teelt en verwerking van dit arbeidsintensieve gewas."

Het secretariaat van het ministerie van Financiën heeft onlangs een bijeenkomst georganiseerd voor de landelijke knoflooksector. Volgens San Martin heeft de regering financieringsmogelijkheden toegezegd evenals als middelen om de productiviteit te verhogen zoals machines. "We hebben dit hard nodig maar dit levert geen oplossing voor de korte termijn op, waarmee we ons aandeel in de Braziliaanse markt veilig kunnen stellen. De sector moet zichzelf dus blijven verbeteren terwijl de inflatie 15% tot 25% bedraagt. We moeten premium kwaliteit knoflook produceren en deze promoten," aldus San Martin.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.