"Wim Menu: "Teler kunnen zich profileren en verwerkers winnen tijd om uien te selecteren"

Nieuwe app Onion Today brengt dagelijkse uienvoorraad in kaart

Tholen - Als akkerbouwer en voorheen vertegenwoordiger van een zaadbedrijf is de Nederlandse uienmarkt voor Wim Menu gesneden koek. Toch verbaasde het hem dat er geen platform bestond om telers, verwerkers en andere branchegenoten met elkaar te verbinden. Momenteel legt hij de laatste hand aan de app 'Onion Today'. Hij testte zijn idee bij telers en verwerkers en zocht een communicatie- en internetbureau om een webbased versie uit te werken. "We zijn nu aan het 'stenen stapelen'. Op de Landelijke Uiendag in Colijnsplaat is de introductie!""De app wordt geen online handelsplatform", benadrukt Wim. "Om uien te kopen, moet je namelijk je ogen en handen gebruiken. Wel helpt de app om telers en verwerkers met elkaar te verbinden. Iedereen die actief is in de uiensector kan zich registreren. Telers kunnen aangeven over welke uien ze beschikken, van welk ras, welk volume en binnen welke tijd ze die willen verkopen. Voor telers is het een unieke gelegenheid om zich te profileren, zo kunnen ze ook hun type bewaring en certificeringen aangeven. Daardoor kunnen ze meer handel verwachten. Verwerkers zien in één oogopslag welke uien in de omgeving beschikbaar zijn en winnen daarmee veel tijd om een goede partij te selecteren. Ze kunnen op de app zo zien welke uien er pakweg binnen een straal van 30 kilometer beschikbaar zijn. En niet de voorraad van vorige week, maar van het moment."

"De app is uniek. Handelsplatforms zijn er in overvloed, maar geen apps als deze. Daarbij zijn de uien er ook uitermate geschikt voor, omdat het gros van de uien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardappelen via de vrije markt wordt verkocht. Daarbij groeit, ondanks een prijstechnisch moeizaam jaar als dit, de wereldmarkt voor uien. De groei zit vooral in de periferie, zoals Limburg en Groningen waar nieuwe uientelers opstaan. Dankzij de app zijn die telers veel makkelijker te vinden", vertelt Wim. Hij heeft ook een optie in de app ingebouwd om berichten uit te wisselen. "Zo kunnen telers bijvoorbeeld aan naburige boeren uienzaad aanbieden of teelttechnische vragen stellen. Nu komen die vragen vaak aan de orde op een avond van een veredelaar, of leverancier van gewasbeschermingsmiddelen of bewaartechniek, maar ervaringen van collega's zijn een welkome aanvulling."

Op de website en in de nieuwsbrieven van Onion Today wordt veel informatie gegeven over de werking van de app. Na uittesten van proefversies in juli komt de app in augustus beschikbaar in de App Store en Google Play store. Het verdienmodel van de app zit in een abonnementsstructuur. "Maar dat willen we absoluut laagdrempelig houden en gebruikers mogen sowieso een maand gratis testen", besluit Wim.

Voor meer informatie:
Wim Menu
Onion Today
Groenendijk 92
4587 CX Kloosterzande
Mob: +31 6 2237 8492
www.oniontoday.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven