Zaaiuien weer beoordeeld voor de rassenlijst

"Behoorlijke rasverschillen op gebied van hardheid en huidvastheid"Tholen - Veertien inkopers en verwerkers van zaaiuien waren vanmorgen bij JWK Onions present voor de jaarlijkse beoordeling van de zaaiuien voor de rassenlijst. Alle zaadveredelingsbedrijven verlenen hun medewerking aan de rassenbeoordeling. Dit jaar werden 22 rassen beoordeeld, zowel van de locaties in Biddinghuizen en Colijnsplaat.
 
In groepjes werden de rassen voor de lange bewaring 'blind' beoordeeld op de belangrijkste kwaliteitseigenschappen, zoals hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur, waarna de inwendige kwaliteit en de tarra wordt bepaald.

Om op de uiteindelijke rassenlijst te verschijnen, moet een ras minimaal twee jaar beoordeeld zijn. De vernieuwde rassenlijst wordt bekendgemaakt rond de uiendag van het Uien Informatie- en Kenniscentrum (UIKC) eind augustus in Colijnsplaat.

"De mensen die beoordeeld hebben geven aan dat de kwaliteit in Flevoland minder is dan in Colijnsplaat", vertelt Luc Remijn van het organiserende Delphy. "Maar zoals dit jaar al veel is gezegd, is de gemiddelde kwaliteit van de Nederlandse uien gewoon goed en is het tarrapercentage gewoon laag te noemen. Wel zitten er tussen de rassen behoorlijk wat verschillen, met name op het gebied van hardheid en huidvastheid."

Foto's: Daan Sturm

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven