Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Uitbreiding in rode uien lijkt wat te veel van het goede"

Tholen - Het Nederlandse uienseizoen kent op z'n zachtst gezegd niet een einde waar op werd gehoopt. "Het loopt rustig door, maar er gebeurt niets spectaculairs", vertelt Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp. "Komende week zorgt een boot naar Afrika voor wat extra afzet, maar het prijsniveau is voor zowel teler als verwerker heel laag. De baalprijs ligt op een niveau rond de 4,5 cent voor de middelsortering en 5-6 cent voor de grove uien en op specifieke markten is soms nog iets meer te maken.""De netto-kilo's zijn dit jaar meegevallen. Eerlijk gezegd vind ik dat de markt nog redelijk lang, tot en met november, op een hoog prijsniveau is gebleven. Daarna is de markt ingezakt en slecht gebleven op een incidentele uitschieter door de onverwachte vraag uit Braziliƫ na", constateert de verpakker. "Ik verwacht dat er een behoorlijk overschot komt. Er zijn de afgelopen weken partijen die niet voor exportgeschikt waren naar Polen gegaan en door de hoge temperaturen wordt bewaren er ook niet makkelijker op, maar ik verwacht dat we nog genoeg uien overhouden. Afgaande van de CBS-cijfers zou er anders vanaf week 19 een wekelijkse export van 16.000 ton moeten zijn en deze cijfers haal je nooit aan het einde van het seizoen."

Dat er komend jaar toch weer een lichte uitbreiding van het areaal is, valt volgens Eric wel te verklaren. "De telers hebben geen alternatieven. Daarnaast is er met name uitbreiding in de nieuwe teeltgebieden aan de oostkant van Nederland, waar veel afland wordt geteeld. Die telers hebben een goed saldo gehaald, waardoor zij begrijpelijkerwijs niet inkrimpen. Wel baart me de forse uitbreiding in de rode uien, men spreekt van 10-15%, me zorgen. De rode uien zijn toch een kleinere markt met wat meer vaste afspraken tussen telers en verwerkers en ook een vak apart om te telen. De afzet van rode uien is het afgelopen jaar redelijk goed gelopen met een stabiel prijsniveau, maar deze uitbreiding lijkt me wat te veel van het goede."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
[email protected]
www.monie.nl