Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Percentage stoppers neemt toe onder vollegrondsgroentetelers

Minder uitbreidingsplannen in Nederlandse akkerbouwsector

Op 17,2% van de Nederlandse akkerbouwbedrijven en 20,1% van de vollegrondsgroentenbedrijven heeft men plannen om het bedrijf uit te breiden, dan wel te laten opvolgen. Dit is een daling ten opzichte van 2016, toen nog respectievelijk 18,8% en 22,9% deze plannen had.



Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2017, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. In de maanden februari tot en met april 2016 werden circa 7.500 agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond en/of 2 hectare vollegrondsgroententeelt benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten, de toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.

Percentage beëindigingsplannen neemt toe
Het percentage agrariërs in de akkerbouwsector dat plannen heeft om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen is toegenomen. 5,3% van de akkerbouwers en 5,0% van de vollegrondsgroententelers heeft plannen om te stoppen met het bedrijf. In 2016 lag dit percentage op respectievelijk 4,7% en 4,3%.



2 op 5 rekent op opvolger
In de Nederlandse akkerbouwsector rekent men op circa 2 van de 5 bedrijven (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) op een opvolger. Van de akkerbouwers geeft 39,2% aan dat er een opvolger klaar staat of al in de maatschap is opgenomen, van de vollegrondsgroententelers komt dit percentage uit op 41,2%.



Bron: AgriDirect
 
Publicatiedatum: