Beregeningsactiviteiten in Flevoland toegenomen

"Waterschap Zuiderzeeland: "Telers, houd waterpeil op niveau"

Door droogte zijn de beregeningsactiviteiten in Flevoland toegenomen. Waterschap Zuiderzeeland zorgt voor een goed waterpeil in de vaarten en tochten. Aan telers die dit water gebruiken wordt opgeroepen het waterpeil in de tochten goed in de gaten houden. Door een te laag waterpeil kunnen oevers inzakken en kan het onderwaterleven negatieve effecten ondervinden.

De bodem in de Flevopolders van oost naar west helt van ongeveer NAP -3 m naar NAP -5 m, daarom zijn in de watergangen stuwen nodig. Dit omdat zonder stuwen al het water naar het laagste punt zou stromen. Stuwen zorgen ervoor dat in de hogere gebieden ook water in de watergangen aanwezig is. De zijde waar het water hoger is, zijn de zogenaamde bovenstuwse panden.

Aandacht voor waterpeil

Door beregening kan het waterpeil in de bovenstuwse panden ver onder het normale waterpeil komen. Dat is geen wenselijke situatie voor de stabiliteit van de oevers en het onderwaterleven. Daarom vraagt Waterschap Zuiderzeeland alle telers die aan het beregenen zijn dit goed in de gaten te houden. De spelregels hierbij zijn dat de veroorzaker van het te lage peil in het bovenstuwse pand er zelf voor zorgt dat het bovenstuwse pand op peil blijft/komt door water te pompen uit het benedenstuwse pand.

Bron: Waterschap Zuiderzeeland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven