Spaanse uientelers kunnen nauwelijks de teeltkosten dekken

Uientelers in Comarca de Calatrava, een van de grootste teeltgebieden in Cludad Real, zijn ontevreden over de lage prijzen die ze dit seizoen voor hun producten ontvangen, omdat ze nauwelijks de teeltkosten dekken. De eerste helft van de oogst in juni begon al met een achterstand. De prijzen schommelden tussen 9 cent per kilo voor de kleinste uien en 13 cent voor de grootste uien. Consumenten betalen twintig keer zo veel voor de verse uien. 

Moisés González, agrarisch technicus bij Cooperative of Agricultural Producers and Livestock Farmers (COOVIMAG) in Bolaños de Calatrava, zei dat de telers zich zorgen maken over de lage winstgevendheid. Het productievolume is ook tussen 20% en 30% afgenomen. Dit komt doordat er te weinig tijd was om de uien te laten rijpen en door de muggen en tripsen die virussen en ziektes overbrengen. Er waren dit seizoen meer insecten vanwege de hoge temperaturen en het droge weer. Dit zijn de ideale weersomstandigheden voor deze insecten. 

Desondanks wilde González de kwaliteit van verscheidene uiensoorten uit de provincie uitlichten. De Reca kon dit seizoen nauwelijks overleven. Volgens González reageren de lage prijzen op de interactie tussen export en import in een geglobaliseerde markt die berust op vraag en aanbod. In andere landen, zoals Chili of Brazilië, is de teelt normaal verlopen. Campo de Calatrava bezit ongeveer 1.600 hectare uien, wat 120.000 ton per oogst opbrengt. Daarnaast schept het werkgelegenheid vanaf de zaaitijd tot aan de verkoop. J.A., een teler uit Bolaño, heeft 80 hectares uien beplant. Hij bevestigde dat Medio Grano uien voor een gemiddelde van 9-11 cent verkocht worden. De kosten van de Grano zijn 12-14 cent. Dit betekent dat de rendabiliteitsdrempel lager is dan van een gemiddeld seizoen. Prijzen boven de 8 cent dekken de teeltkosten, ook al zijn ze niet erg hoog. 

Organisaties zoals de Association of Young Agricultural Producers of Ciudad Real (Asaja) zagen een paar dagen geleden een lage winstgevendheid van de tuinbouwproducten uit de regio (uien, meloenen en watermeloenen). Dit kwam doordat de prijzen in de voedingsketen uit evenwicht waren. De prijzen die door de consumenten betaald worden zijn twintig keer hoger dan wat de telers ontvangen. 

Bron: lanzadigital.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven