Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fasto: vroege ui met bewaarkwaliteiten

Uien veredelen brengt veel uitdagingen met zich mee. 15 jaar geleden was resistentie tegen valse meeldauw alleen nog maar toekomstmuziek en de laatste paar jaar is Fusariumresistentie plotseling veel belangrijker geworden voor de Nederlandse uientelers.


De Fasto.

Als uienveredelingsbedrijf ziet Hazera dit soort problemen als uitdagingen die aangegaan moeten worden en opgelost dienen te worden, laten zij weten. Hierdoor is Hazera het eerste bedrijf dat een meeldauw resistent ras introduceerde in de markt. Destijds een revolutie in de markt. Dit ras heeft veel doen veranderen in wat mogelijk is in de Europese biologische uienteelt. Meer recent, door samenwerking met de universiteit van Warwick (UK), heeft het bedrijf hoge Fusariumresistentie gelokaliseerd binnen het Allium genoom. Hazera is er van overtuigd dat gedegen wetenschappelijk onderzoek uiteindelijk zal leiden tot grotere zekerheid voor de Nederlandse uientelers in de strijd tegen Fusarium.

Uitdagingen
Welke uitdagingen zijn er nog meer voor de Nederlandse uienteler? Flexibiliteit behouden bij veranderende weersomstandigheden en in een snel veranderende marktsituatie zijn voorbeelden van die uitdagingen.
Om dit op te lossen kan een vroeg ras met een goede opbrengst en bewaarkwaliteiten uitkomst bieden. Dit zal telers een maximum aan flexibiliteit geven met betrekking tot het weer en de markt, geven zij aan.

Een vroeg ras met een goede opbrengst en ook nog een lange bewaring, is bijna een onmogelijkheid, zo laat het bedrijf weten. Hazera ging deze uitdaging graag aan. Sinds vele jaren test Hazera zijn rassen op bewaarbaarheid en dat deze tests betrouwbaar zijn, blijkt ook wel uit het feit dat de rassen van Hazera tot de best bewaarbare in de markt behoren (bijvoorbeeld Centro, Dormo, Firmo, Paradiso). Hoewel deze tests dus goed blijken te werken, blijft het bedrijf aan nieuwe rassen werken.
Ze ontwikkelden een test waarbij de uien volgens een nauwkeurig protocol onder de slechtst denkbare condities worden bewaard met goede condities voor rot en kieming.

Fasto
Sinds een aantal jaar test het bedrijf de rassen op die manier. Eén ras kwam er steeds als allerbeste uit. En dat is het ras dat dit jaar geïntroduceerd wordt: Fasto. In 2017 is Fasto op commerciële schaal uitgebreid getest en heeft zeer goede opbrengsten laten zien gepaard met vroegheid. 
Publicatiedatum: