2e International Onion Meeting

Uiensector maakt zich zorgen over kwaliteit bewaarui

Meer dan 400 aanwezigen, uit 12 landen, hebben deelgenomen aan de 2e International Onion Meeting (OIM 2017) in Albacete, Spanje. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door de vereniging van uientelers uit Castilla-La Mancha (PROCECAM), is de huidige situatie van de markt geanalyseerd, waaruit een positieve prognose voortkwam voor de komende maanden. Ook zijn er verschillende ontwikkelingen gepresenteerd op het terrein van productie en handel.Een belangrijk onderwerp dat werd behandeld tijdens de bijeenkomst, was de huidige situatie van de markt. Er is een ernstig probleem met de kwaliteit van bewaaruien in heel Europa, waardoor deze ui niet op de markt gebracht kan worden. Luis Fernando Rubio, voorzitter van PROCECAM, verwacht dat de schaarste die hierdoor ontstaat in de komende maanden een gunstige effect zal hebben op de markt. Hij voegt toe dat hij blij is met het grote aantal deelnemers, vooral uit Europa, VS en Zuid-Amerika, maar ook uit een aantal Aziatische landen.

De voorzitter van PROCECAM, Justo Gutierrez, wijst erop dat er verschillende nieuwe ontwikkelingen zijn gepresenteerd op het gebied van machines, opslag, fytosanitaire producten en instrumenten om identiteitsfraude bij koop- en verkooptransacties door vermeende kopers te voorkomen. Dit laatstgenoemde heeft de landbouwsector de afgelopen maanden sterk beïnvloed.

Er zijn verschillende presentaties geweest over 5 onderwerpen: markten, teelt, distributie, export en opslag. Op woensdag werden de markten op (inter)nationaal niveau geanalyseerd door Alfonso Tarazona, voorzitter van ACEC en partner van PROCECAM en de Duitse expert Hans-Christoph Behr, van de organisatie AMI. Ook de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van genetica en rassen werden besproken, evenals onderwerpen met betrekking tot distributie. Donderdag werden innovaties op het gebied van bewaring behandeld, waaronder verwerkings- en verpakkingssystemen. Er is ook een nieuw keurmerk gepresenteerd, ''Cebolla de La Mancha'', die waarde toevoegt aan uien geteeld in dit gebied.

De International Onion Meeting werd afsloten door de Minister van Landbouw van Castilla-La Mancha, Francisco Martinez Arroyo, de Provinciale Manager van Landbouw, Manuel Miranda, de algemeen directeur van Industrias Agroalimentarias, Gregorio Jaime Rodriguez en een gemeenteraadslid van de Gemeente Albacete, Federico Pozuelo.

Tegelijkertijd met de 2e International Onion Meeting werd in Albacete ook het uiensectorcomité van FEPEX gehouden. Daar werden thema's behandeld met betrekking tot de positie van deze teelt in de hervorming van de PAC en situatie van de agrarische verzekering voor uien.Volgens de gegevens van de douane- en accijnsafdeling van de Belastingdienst kwam de Spaanse uienexport in 2016 op 356.693 ton, met een waarde van 138 miljoen euro. De teller voor dit jaar stond eind augustus op 224.414 ton, met een waarde van 70,7 miljoen euro. 

De uienhandel binnen de Europese Unie leverde in de eerste helft van 2017 664.530 ton op, met een waarde van 272,3 miljoen euro. De export van de EU naar derde landen bedroeg 362.251 ton, met een waarde van 87,3 miljoen euro, en de import bedroeg 189.159 ton ter waarde van 113 miljoen euro. Deze gegevens zijn afkomstig van het Europees Bureau voor de Statistiek, Eurostat.


Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
Procecam
+34 638103910Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.