Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is uw koelinstallatie wel toekomstbestendig?

Als gevolg van EU-regulering zullen de komende jaren een aantal veel gebruikte koudemiddelen van het toneel verdwijnen of worden gequoteerd. Middelen met een hoog zogenoemd Global Warming Potential (GWP) worden uitgefaseerd. R22 is al verboden en (nieuwe) installaties met meer dan 10 kilo R507 of R404 mogen vanaf 1 januari 2020 niet meer met deze middelen worden (bij)gevuld. Bijvullen met gerecycled koelmiddel van deze soorten wordt verboden per 1 januari 2030. De uitfasering wordt bewerkstelligd met een quotumsysteem dat er voor zorgt dat van de middelen met een hoog GWP steeds minder mag worden verkocht. Daardoor stijgen de prijzen; er heeft zelfs al een leverancier van de hoog-GWP middelen aangekondigd met de verkoop te stoppen. De andere kant van de medaille is dat de koudemiddelen met een laag GWP steeds positiever in de belangstelling komen te staan.
Inspecteer uw installatie

Tolsma-Grisnich adviseert bezitters van een koelinstallatie om op korte termijn de technische staat van de installatie te (laten) controleren en de toekomstbestendigheid van de installatie in beeld te brengen. Denk daarbij onder aan de volgende zaken:

  • Welk koelmiddel zit er in uw installatie en welke toekomstige beperkingen gaan er gelden?
  • Hoe is de technische staat en verwachte levensduur van de installatie?
  • Heeft u misschien toch al plannen voor uitbreiding, vervanging of modernisering?
  • Hoe hoog zijn de onderhoudskosten van de bestaande installatie?
  • Welke besparing kunt u realiseren op onderhouds- en energiekosten bij aanpassing of vervanging van de installatie?

Voor installaties die in goede conditie verkeren kan het een optie zijn om de installatie geschikt te maken voor een koudemiddel met een lagere GWP, een zogenaamde retrofit. Dit vergt een aanpassing van de installatie. In een aantal gevallen betekent dit wel dat de dan gebruikte koelmiddelen op termijn ook lastiger verkrijgbaar zullen zijn door de eerder genoemde quotering. Ze bieden dus in sommige gevallen een tijdelijke oplossing.

In alle gevallen geldt het advies om dit soort trajecten in nauw overleg met uw installateur of een externe adviseur te doorlopen. Het is complexe materie waarbij u een relatief lange periode moet kunnen overzien. Het is tenslotte goed om te melden dat u bij investering in een installatie met natuurlijke koudemiddelen (propaan en/of CO2) kunt profiteren van een Energie-investeringsaftrek (EIA) van 55%.

Bron: Tolsma
Publicatiedatum: