Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrifirm

"Uienmarkt heeft last van toegenomen volume"

De uienmarkt is een markt van vraag en aanbod. De vraag naar Nederlandse uien is vooral gebaseerd op de consumptie buiten de Nederlandse landsgrenzen. Tot en met heden zijn de exportcijfers van de uien relatief hoog en worden er grote hoeveelheden uien naar het buitenland gestuurd. Een goede export is onmisbaar om in Nederland een goede prijs voor de uien te krijgen, laat Agrifirm weten.

Aanbod van Nederlandse uien
Het aanbod van Nederlandse uien komt voor circa 60% uit Flevoland en Zeeland. Ten opzichte van 2016 is het areaal zaaiuien in die twee belangrijke regio's toegenomen. Tegelijkertijd heeft een hoge opbrengst in Flevoland ervoor gezorgd dat dit jaar bijna de helft van alle uien in de markt uit Flevoland komen (was in 2016 43%). Zeeland heeft door een gekrompen areaal en een lagere opbrengst als enige provincie het minder goed gedaan dan in 2016. De gemiddelde opbrengst is op de Flevolandse kleigronden gemiddeld ruim 10% hoger dan vorig jaar, waardoor er meer dan 80.000 ton uien vanuit Flevoland extra de markt op zijn gekomen ten opzichte van 2017. Ook Noord-Brabant en Zuid-Holland doen een schepje er bovenop met respectievelijk 28.000 ton en 41.000 ton. Die drie provincies gezamenlijk zorgen voor 62% van het toegenomen volume.

Uienmarkt
Het is ondenkbaar dat Agrifirm invloed heeft op de prijsvorming van de uien. Veruit het grootste gedeelte van de uien worden in Nederland op dagprijs verhandeld. De pools in Nederland zijn een klein deel van de totale uiencollectie en de pool van Agrifirm maakt daar een deel vanuit. Met die positie en het gegeven dat er uit de kerngebieden van de pool van Agrifirm minder dan 10% van het toegenomen volume is gekomen, laat zien dat Agrifirm onmogelijk de marktsituatie zou kunnen beïnvloeden.

De relevante oplossingen die Agrifirm levert, wordt bepaald door de vraag die onze klant (de Nederlandse teler) ons stelt. Dus als de Nederlandse telers besluiten meer uien te telen, dan biedt Agrifirm daar de beste oplossingen voor in de teelt én afzet.

Prijsdruk door toegenomen volume
Het probleem van de betrekkelijke lage prijzen op dit moment is in de eerste plaats het toegenomen volume. Vanuit oogst 2017 is er vergeleken met 2016 ruim 240.000 ton meer te verwerken. Daarbij komt dat de uien dit jaar onder soms uitdagende omstandigheden geoogst zijn, waardoor veel uien niet bewaard (kunnen) worden.

De export op dit moment is in staat om het grootste gedeelte van het toegenomen volume te verwerken. Zonder die goede exportcijfers zou het er slechter uitzien. Als dit goede exportvolume blijft doorgaan, zal dat zeker de prijs meer ondersteunen. De pools van Agrifirm hebben geen invloed op de marktsituatie, maar door goed samen te werken in de keten en veel marktkennis is Agrifirm wel in staat om het maximale resultaat voor de telers uit de uienmarkt te halen.

Alle genoemde cijfers zijn afkomstig van het CBS en zijn hier terugvinden.

Bron: Agrifirm
Publicatiedatum: