100 monsters voor fusarium onderzoek

Vanuit de praktijk wordt een toenemend probleem met fusarium waargenomen. Het Uireka onderzoek fusarium richt zich op de vraag wat de omvang van het probleem is en door welke fusariumsoorten in Nederland het probleem veroorzaakt wordt. De fusariumschimmel dringt de ui binnen via de bolbodem. Het weefsel wordt hierdoor zacht en gaat rotten. Het verloop en de heftigheid van deze aantasting verschilt van jaar tot jaar en van perceel tot perceel.

Verzamelperiode
Om gegevens te verzamelen is Nederland onderverdeeld in 14 teeltgebieden. In nauw overleg met adviseurs van verschillende deelnemende Uireka-bedrijven zijn telers benaderd. Deze telers hebben voor dit onderzoek uienbollen, grondmonsters en perceel-, bodem- en teeltregistratieformulieren opgestuurd. De monsters werden vlak voor of na de oogst verzameld. Als de teler al aangetaste bollen had mocht hij die opsturen. Maar ook gezonde bollen bleken waardevol voor het onderzoek.Het natte najaar zorgde ervoor dat het verzamelen van de monsters langer duurde dan verwacht. De ingeschatte twee weken werden drie maanden. Maar de medewerking van de telers was groot. Er is veel werk verzet door de telers en adviseurs om alle informatie binnen te krijgen. Het onderzoeksteam kijkt daarom tevreden terug op de verzamelperiode.

Eerste resultaten
De in totaal 100 monsters worden onderzocht op een fusariumbesmetting en de soorten van besmetting. Er wordt onderzocht of er een relatie gelegd kan worden tussen de aantasting, het gebied, de grondsoort en teeltmethode. Begin 2018 worden de eerste resultaten verwacht. Natuurlijk ontvangen de deelnemende telers zelf ook de onderzoeksinformatie van hun eigen perceel.

Bron: Uireka
Holland Onion Association
Contactpersoon: Inge Ribbens
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.