Azerbeidzjan: Grote groei uienexport

Azerbeidzjan werkt aan plannen om de buitenlandse import geleidelijk te vervangen door binnenlandse productie en de concurrentiepositie van de lokale productie te vergroten. In 2017 bedroeg de uienexport – naar vooral Rusland, Irak, Turkmenistan en Georgië – $14,9 miljoen.

De uienexport vanuit Azerbeidzjan is hiermee flink gestegen, terwijl de import drastisch is gedaald. Viceminister van Economie Sahil Babayev vertelde Azernews dat Azerbeidzjan dankzij de wereldwijd toegenomen concurrentie op de uienmarkten nu succesvol naar buitenlandse markten kan exporteren.

Rusland is met 61% de grootste importeur van Azerbeidzjaanse uien, gevolgd door Turkmenistan en Irak. Momenteel wordt een ton uien in eigen land voor ongeveer $160 op de groothandelsmarkt verkocht. Bij export is de gemiddelde prijs $310 per ton. Per land zijn de prijzen per ton momenteel bijvoorbeeld: Georgië $431, Saoedi-Arabië $420, Rusland $408, Koeweit $365 en Bahrein $313.

In 2013 werd er 158.000 ton uien geleverd. In 2016 was de productie 178.000 ton, ofwel 15 ton per hectare.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven