Chinese uienprijzen stabiliseren zich

De sneeuw en neerslag aan het begin van dit jaar hebben een positieve invloed gehad op de Chinese groentensector. Sommige markten laten een duidelijke prijsstijging zien, omdat zich hier schaarste begint te vormen. De uienprijzen kregen door deze wisselende marktomstandigheden een stimulans. Voor korte tijd was er op de markt een prijsstijging te zien. De prijs voor gele uien steeg in slechts een paar dagen tijd van 1,5 yuan per kg naar 2,4 yuan (van €0,19 naar €0,31).
 
De positieve trend hield echter niet lang aan. Toen de weersomstandigheden weer normaal werden en de logistiek weer goed functioneerde, waren de markten in staat om hun voorraden aan te vullen. De prijs voor gele uien bleef in reactie stabiel op 1,6 yuan (€0,20) per kg.
 
De uienprijzen van 2017 waren in mineur vanaf het moment dat de oogst werd binnengehaald. Dit kwam voornamelijk door de uitbreiding van het areaal voor de uienteelt en de daarmee samenhangende toename in volume. In de herfst van 2017 was er sprake van een recordoogst in Gansu, Binnen-Mongolië en ten noorden van Hebei tot Heilongjiang. De kwaliteit van de uien was in 2017 uitstekend en de uien waren goed geschikt voor opslag. Handelaren met opslagcapaciteit kochten grote volumes aan uien in. Na de recordoogst van de afgelopen herfst gingen de prijzen voor uien niet zoals gebruikelijk in het seizoen omlaag, maar bleven ze juist op het hoogste punt sinds jaren staan. 
 
De grote hoeveelheid aan uien in opslag heeft voor veel druk op de uienprijzen in de retailsector gezorgd. Hierdoor zijn de prijstoenames weer afgeremd. Naar verwachting zal het volume aan uien dat in de komende lente op de markt komt nog groter zijn dan vorig jaar. Doordat het nieuwe seizoen in aantocht is, staan de handelaren met uien in opslag onder druk. In de komende twee maanden zal de oogst van verse uien uit Yunnan op de markt komen. Zodra dat gebeurt, zullen de uienprijzen verder afnemen.
 
Bron: epaper.sxrb.com (Taiyuan)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven