Uienpool profiteert van oplevingen in januari

In het eerste jaar van de uienpool van Agrifirm met korte opslag heeft de poolcommissie de poolprijs vastgesteld op € 7,40 per 100 kg. In deze pool is de verkoop direct na de oogst gestart en de laatste uien zijn in januari afgeleverd. Vanaf de kerst heeft de pool geprofiteerd van enkele korte oplevingen in de markt. Vóór de kerst was de stemming in de uienmarkt flauw als gevolg van een groot aanbod vanuit verschillende regio's. Vanaf het begin van de verkoopperiode worden vanuit de pool, in gelijke mate en regelmatig uien uit de pool verkocht en daardoor profiteren alle pooldeelnemers van de opleving van de markt in januari.

In deze typische uienmarkt biedt een pool een meerwaarde voor veel telers, omdat men collectief mee doet met de stijging in de markt. Het leveren in poolverband is een goede manier om risico te spreiden én een middenprijs te realiseren over het hele afzetseizoen samen met collega-telers. De pool met korte opslag spreekt een brede groep telers aan door de looptijd van een aantal maanden voorin het bewaarseizoen. Telers ontvangen dus eerder geld dan in de meeste andere bewaarpools en hebben ten opzichte van de af-landperiode het voordeel van eigen opslag. Met een regelmatige verkoop scoort de pool een prijs die de markt goed weerspiegelt. 

Pool met korte opslag
Agrifirm biedt, naast de commissionairsrol, al vele jaren voor de Nederlandse uientelers meerdere uienpools aan. Op verzoek van de telers is in 2017 een nieuwe uienpool geïntroduceerd: de uienpool met korte opslag. Deze nieuwe pool past wat betreft looptijd precies tussen de af-landpool en de bewaarpool in. Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijs medio 2018 het ledenvoordeel ter hoogte van € 1,- per ton. Hiermee komt de poolprijs op € 7,50 per 100 kg.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven