Indiase uienprijzen bereiken dieptepunt vanwege groot aanbod

In India hebben de prijzen van uien het laagste niveau van 2018 bereikt. Exporteurs vinden dat de regering meer initiatief zou moet nemen om de export te bevorderen zodat de prijzen zich stabiliseren en telers betere inkomsten kunnen verwachten. Naarmate de uienoogst in de grootste teeltgebieden, Maharashtra en Karnataka, steeds verder op gang komt, zijn de prijzen dramatisch gedaald. 
 
Op de Lasalgaon Markt, de grootste uienmarkt in het land, zijn de prijzen sinds begin januari met 80% gekelderd. In de retail worden uien verkocht voor €0,12-€0,18 per kilo. 


Momenteel wordt het uienras rabi gerooid, dat goed is voor 65% van de totale uienoogst van 21 miljoen ton in het land. Deze uien worden uit bewaring geleverd totdat in oktober het seizoen van het ras kharif weer aanbreekt. "De oogst is in alle regio's goed en dit heeft gevolgen voor de prijzen," vertelt Jaidutt Holkar, voorzitter van Lasalgaon APMC. Hij verwacht dat de prijzen nog een aantal weken op dit niveau zullen blijven. De Nodal coöperatie NAFED zal deze week naar verwachting 25.000 ton in Lasalgaon inkopen. De forse prijsdaling en het wegvallen van de minimum exportprijs heeft gezorgd voor een toename van de overzeese export. "Er is een goede en stabiele vraag vanuit de Golfregio, Sri Lanka en het Verre Oosten," vertelt Ajit Shah, exporteur en voorzitter van de Horticulture Produce Exporters Association. Uit cijfers van DGCIS blijkt dat de uienexport in de periode van april tot januari 129.700 ton bedroeg, met een geschatte waarde van €21,1 miljoen, ten opzichte van 241.500 ton, met een geschatte waarde van €25 miljoen, in het seizoen 2016-2017. 


Thehindubusinessline.com schrijft dat Indiase exporteurs veel concurrentie van Pakistaanse exporteurs ondervinden, ondanks dat ze een product van hogere kwaliteit kunnen leveren. Hun concurrenten uit Pakistan profiteren namelijk van de zwakke koers van hun munt ten opzichte van de dollar, waardoor hun uien momenteel zo'n 5% tot 10% goedkoper zijn.
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven