Tasmaanse uientelers willen aandeel export terug veroveren

Aangezien de export tussen 2013 ene 2017 met €3,1 miljoen daalde, proberen Tasmaanse uientelers hun exportmarkt weer op te bouwen nu zij hiervoor financiële steun van de regering ontvangen hebben. 

De Horticulture Export Group-Tasmania (voorheen Tasmanian Fruit and Vegetable Export Facilitation Group) ontving twee van de exportsubsidies. "Deze zijn bedoeld voor twee afzonderlijke projecten; Toegang voor pootaardappelen in Indonesië en de wederopbouw van de uienexport," legt Ian Locke van Horticulture Export uit. 

"De concurrentie op deze twee internationale markten wordt steeds groter en Tasmanië moet haar vroegere activiteiten herzien en op zoek gaan naar toekomstmogelijkheden."

Ian vertelt dat Tasmanië een belangrijke exporteur van voedingsmiddelen blijft vanwege haar ziektevrije-status, de hoge kwaliteit van haar producten maar ook vanwege haar klimaat, bodem en afwijkende seizoen en de goede reputatie van haar merken op de internationale markt. 

"Ons bedrijf is het enige consortium in Tasmanië dat zich volledig richt op het zoeken naar en ontwikkelen van nieuwe exportmarkten voor AGF."Ian Locke (links) controleert pootaardappelen bij Agronico met Senator Steve Martin

"Om de markt voor Tasmaanse uien in Europa en Indonesië weer op te bouwen moeten we een verkennend onderzoek doen," vervolgt Ian. 

"Hiervoor is samenwerking en onderzoek ter plaatste nodig. Dit zal dit jaar gebeuren zodat de uitkomsten geëvalueerd kunnen worden en meegenomen kunnen worden in de planning en onderhandelingen voor 2019-2020."

"De resultaten die voortkomen uit het onderzoek naar de markttoegang worden samen met de Tasmaanse regering en Horticulture Innovation besproken zodat er een gezamenlijk plan van aanpak tot stand komt."

"Tasmanië moet aan veel capaciteitseisen voldoen om toegang te krijgen tot de Indonesische pootaardappelenmarkt," vervolgt Ian. "Dit betekent voor Tasmanië dat de producten aantoonbaar vrij van ziekten, virussen en plagen moeten zijn."

Ian legt uit dat het kunnen overleggen een verklaring betreffende de capaciteit/bekwaamheid het consortium in staat zou stellen haar bestaande productie te benutten en in te spelen op de Indonesische vraag hetgeen de toegang tot de Indonesische markt zou vergemakkelijken. 

Potatoes South Australia en VicSPA hebben vastgesteld dat toegang tot de Indonesische markt gecertificeerde pootaardappeltelers in Zuid-Australië en Victoria de mogelijkheid biedt om jaarlijks zo'n 85.000 ton pootaardappelen naar deze markt te exporteren met een waarde van €68,2 miljoen. 

De subsidies werden toegekend door senator Steve Martin van Tasmanië. 

Ian Locke
Export Facilitator 
Horticultural Export Group - Tasmania
+61 0438 911 319

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven