Onderweg naar tweede generatie larven Thrips tabaci in uien

In alle teeltgebieden wordt inmiddels in meer of mindere mate trips in de 2e jaars plantuien en zaaiuien gevonden. Het verloop van de populatieopbouw zal sterk afhangen van de temperatuur en neerslag in de komende weken. De afgelopen twee jaar hebben geleerd dat tijdig ingrijpen het enige instrument is om schade van een groeiende tripspopulatie in het gewas te beperken.

Cyclus voltooid
In de eerste gebieden bereiken we deze week het moment waarop de larven van de tweede generatie actief kunnen worden. Zit er nu trips in het gewas dan mag u ervan uit gaan dat deze qua aantallen binnen nu en twee weken minimaal met een factor 150 toenemen. Blijft het daarbij relatief warm en droog dan neemt ook de kans op gewasschade snel toe.

Movento
De larven die zich ophouden in de schacht van de plant zorgen voor de meeste gewasschade. Deze zijn enkel met een tweezijdig systemisch middel als Movento te bereiken. Voor een optimale aanpak Movento onder groeizame omstandigheden spuiten bij het waarnemen van de eerste larven.

- Advies: 0,5 l/ha Movento in 400 l/ha. Maximaal twee toepassingen. Solo toepassen.

Flipper
Met bewolkt weer, in de avond of vroeg in de ochtend, zijn (volwassen) trips het meest actief op de plant. Met contactmiddelen kunt u met name volwassen trips op deze momenten ook bestrijden. Hiervoor kunt u, in plaats van pyrethroïden, ook Flipper toepassen. Flipper is een middel van natuurlijke oorsprong met een goede contactwerking op zuigende insecten waaronder trips. Het voordeel van Flipper t.o.v. pyrethroïden is dat het nuttige insecten in het gewas en de bodem spaart.

Advies: 1% (1 liter per 100 liter water) in 400 liter water/ha. Gebruik zacht (leiding)water (dH<16,8°) met een pH >7. Voeg geen hulpstoffen toe. Flipper heeft enkel contactwerking, dus raken van het insect is noodzaak. Herhaal indien noodzakelijk de toepassing met Flipper. Maximaal 2 blokken van 3 opeenvolgende toepassingen met een interval van 7 dagen. Flipper kent geen MRL of veiligheidstermijn.
Bron: Bayer Crop Science

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven