deel twee

Een mol in de uien

Tholen - 'Voor de rechter houdt het toch geen stand' wordt regelmatig gezegd wordt een concurrentie- en een relatiebeding in een arbeidscontract. Voor een voormalig werknemer van een uienbedrijf is dat echter niet zo. Hij mag de volle twee jaar lang niet in de uien- knoflook- of sjalottenbranche werkzaam zijn of zonder toestemming aan de slag gaan bij relaties van zijn voormalig baas. Klein detail: de werknemer heeft zijn geheimhoudingsplicht overtreden door concurrentiegevoelige informatie door te spelen aan de concurrent en is daarom ontslagen.
 
Het gaat om een zaak die vorig jaar ook al voor de rechter kwam. Toentertijd oordeelde de rechter dat het ontslag van de man terecht was en dat hij zich een jaar lang niet aan een ander bedrijf in de uien- sjalotten- of knoflookbranche mocht verbinden. Dit vanwege het beschikken over en doorspelen van concurrentiegevoelige informatie.
 
De man en het bedrijf gingen in hoger beroep en nu heeft Hof er twee jaar van gemaakt - het volledige concurrentie- en relatiebeding wat in zijn contract stond.
 
"De informatie was op het moment dat hij deze verzond bijna drie jaar oud en had door het tijdsverloop zijn gevoeligheid verloren. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de in de geheimhoudingsovereenkomst genoemde "uitlooptijd" van twee jaar inmiddels was verstreken", voerde de man onder andere aan. Daar was het bedrijf het niet mee eens. "De uien-branche, waarin zij werkzaam is, is zeer traditioneel en innovaties gaan langzaam. De kennis is nog actueel", vinden zij.
 
De rechter is het hiermee eens. Bovendien is de het relatie- en concurrentiebeding goed geformuleerd en gemotiveerd en is het niet onmogelijk voor de man om ander werk te vinden. Daarom blijft de man tot 17 januari 2019 gebonden aan de overeengekomen relatie- en concurrentiebedingen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven