Studenten creëren eerste Chileens uienoogstmachine

Soledad Navarro en Sebastian Rojas, twee mechanicastudenten in de civiele techniek van de Universiteit van Talca, hebben een innovatief project opgezet voor de mechanisatie van het oogstproces van uien.

In 2016 dienden ze een aanvraag in voor het ondersteuningsprogramma voor regionaal ondernemerschap van Corfo en kregen ze 20 miljoen pesos voor de financiering van de ontwikkeling van een prototype. In 2018 slaagden ze er in om de VP5000-machine te bouwen, die uien kan oogsten zonder ze te beschadigen.

Navarro: "We moesten de mechanismen die we hadden gemaakt vaak testen en hadden een beperkte tijdsperiode om resultaten te leveren aan Corfo. Bovendien is het uienoogstseizoen erg kort. We hebben de laatste technische tests in de laatste helft van afgelopen februari uitgevoerd." Copeval SA sponsorde het project op administratief, technisch en financieel gebied.

Ze creƫerden ook het bedrijf Crescat SpA, dat verschillende diensten aanbiedt om telers op te leiden en ervoor te zorgen dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van machines. Zo blijven ze waarde toevoegen en het regionale concurrentievermogen versterken.

Moeilijkheden in het proces
Na het verzamelen van informatie in de praktijk, identificeerden de jonge studenten dat er een tekort was aan machines voor het oogsten van deze groente en dat de arbeid die werd gebruikt om dit gewas te oogsten erg duur was.

"De opties die momenteel op de markt bestaan, zijn buitenlands en hebben hoge kosten, waardoor kleine of middelgrote telers er geen toegang toe hebben", aldus Navarro.

Bron: cooperativa.cl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven