Markbeeld Amerikaanse uiensector

New Mexico:
Trent Faulkner van L&M Companies in Raleigh, North Carolina melde op 18 juli dat de vraag deze week erg sterk is geweest. "We hebben wat meer vraag gehad, omdat we niet zoveel als normaal konden oogsten," aldus Trent. "Dit heeft met name de vraag naar rode uien vergroot, die deze week vrij hard gaan. Door de regen hebben we minder aanbod, wat nog even aan zal houden. Daarna gaan we in de komende dagen weer op volle capaciteit oogsten." Volgens Trent is de markt stabiel. "We kijken echter wel wat voor impact het extra aanbod uit Californië en Washington gaat hebben," zegt Trent. Hij voegt daar aan toe dat de kwaliteit van wat uit New Mexico komt erg goed is. "De regen heeft de kwaliteit in het geheel niet aangetast. We hebben ook geen last gehad van hagel, dus alles wat we exporteren ziet er goed uit."

Washington:
Larry Denke van Agri-Pack in Pasco meldde op 18 juli dat de overwinterende uien zijn vermarkt en dat de afzet van direct geplante uien op 16 juli is begonnen. "We zijn nu bezig met onze tweede oogst," zegt Larry. De overwinterende uien gingen vrij goed voor ons. De direct geplante uien exporteren we tot midden of eind september. Daarna gaan we verder met de uien in opslag." De eerste oogst aan direct geplante uien had volgens Denke een groot aantal uien van medium formaat. Dit is volgens hem ook terug te zien bij andere exporteurs. Agri-pack exporteert gele en rode uien, maar geen witte uien. "Een lading witte uien uit Lancaster in Canada, dat hier zo'n 1.400 kilometer vandaan ligt, had een prijs van $4.000 (€3.450). Dat is een gemiddelde van drie of vier verschillende exporteurs. Die prijs maakte mij onzeker om met witte uien te werken, maar ik weet dat een aantal andere uienexporteurs het wel doen." Drie grote uienbedrijven in Columbia Basin beginnen in de komende twee weken met hun exportseizoen. "Er zijn nog veel uien die moeten worden geoogst. We gaan alleen een meevaller krijgen als iemand anders problemen heeft. Dat probleem moet dan wel echt groot zijn om impact te hebben op de markt. We hebben dit seizoen de moeilijkste start gehad die ik ooit heb gezien sinds ik 13 jaar geleden met dit werk begon," aldus Denke.

Californië, Imperial Valley:
Mike Smythe van Big Country werkt in Brawley, waar zijn bedrijf het areaal voor 2019 aan het uitbreiden is. "We hebben voor 2019 de prijzen van onze contracten voor alle maten en uiensoorten in Brawley en Telesis verhoogd," aldus Mike Smythe. "We kregen van handelaren te horen dat het verschil in prijs tussen de uien uit de Pacific NW en die van het komende jaar in Brawley te groot is geworden. We moesten daarom noodgedwongen onze prijzen verhogen, ook vanwege de hogere minimumlonen en de groeiende kosten. Sommige klanten willen overstappen als de nieuwe oogst in Californië begint, ook omdat de logistieke kosten hierbij een rol spelen. Hoewel we minder dan de helft van onze uien via contracten afzetten, is dit nog steeds een belangrijk onderdeel van ons programma."

Dwayne Fisher van Champion Produce Sales in Parma is het met hem eens. "Ik denk dat Mike de spijker op de kop slaat. Er is een groot verschil in de prijzen. Ik denk dat ons teeltgebied dit jaar mogelijk forse veranderingen op dit vlak gaat zien. Telers moeten geld kunnen verdienen en als dit niet lukt, moet er veel veranderen."

Californië, Five Points:
Mike Smythe zegt dat de overeenkomst met Five Points rond 20 augustus zal worden afgerond. Deze faciliteit draait volgens hem met een goede omzet en geeft een goede kwaliteit. De prijzen gaan hier volgens hem stijgen.

Vanuit het perspectief van tussenhandelaren:
Rick Greener van Greener Produce in Ketchum, Idaho meldt dat de vraag goed is. "De vraag naar alle soorten en maten is deze week erg goed geweest. Leveranciers maken een inhaalslag met hun contracten en programma's. Maandag en dinsdag waren wat krap, maar de beschikbaarheid werd steeds beter." Rick krijgt vooral veel volume uit Californië, waarbij de kwaliteit soms wisselt. Het bedrijf van Rick laadt koelcontainers in met goede kwaliteit die vervolgens over het hele land worden verspreid, met inbegrip van Oost-Canada. New Mexico rondt volgens hem mogelijk eerder af dan verwacht. "Sommige exporteurs zijn mogelijk aan het begin of het midden van augustus klaar. Dat is in ons voordeel, omdat we dan in een vloeiende beweging over kunnen schakelen naar het noordwesten." Qua transport zijn er volgens Rick wel problemen. "Het aantal vrachtwagens is beperkt en de logistieke kosten zijn nog steeds torenhoog. In dat opzicht is er niets veranderd."

 

Kansas:
Trent Faulkner van het eerder genoemde L&M Companies zei op 18 juli dat de oogst van Kansas er uitstekend uitziet. "Er viel in het oosten van Kansas hagel, maar wij zitten in het westen." Alles is volgens Trent op streek voor een begin van de oogst aan het einde van augustus. "We hebben een nog een maand te gaan waarin onze uien verder kunnen groeien. Ons seizoen zal aan het einde van augustus beginnen."

Noord-Colorado:
Ryan Fagerberg van Fagerberg Farms/Fagerberg Produce in Eaton zei op 19 juli dat zijn bedrijf nog niet is begonnen met de oogst. "De oogst lijkt een goede vorm aan te nemen, omdat het weer de laatste tijd goed meewerkt. Het ziet er naar uit dat we later volgende week uien gaan oogsten en dat we in de eerste week van augustus deze gaan exporteren. De situatie rondom de arbeidskrachten is verbetert nu er meer seizoensarbeiders zijn aangekomen. "De problemen met transport blijven spelen, maar onze medewerkers hebben geweldig werk verricht door de vrachtwagens voor het komende seizoen goed in te plannen."

Colorado Western Slope:
Don Ed Holmes van The Onion House in Weslaco, Texas gaf op 18 juli aan dat de oogst van het westen van Colorado van er nog steeds goed uit ziet. De oogst zal volgens Don Ed vanaf de eerste week van september worden geëxporteerd.

Utah:

Volgens Don Ed Holmes is de oogst van Corinne in Utah er eentje om van te dromen. "De jongens van Utah bij Norman Brothers in Corinne zeggen dat dit een van de beste oogsten gaat worden die ze ooit hebben gezien. De uien worden in september geoogst en gaan vervolgens in opslag, waarna ze in de herfst worden vermarkt.


Idaho en Oost-Oregon:

Dwayne Fisher van Champion Produce Sales in Parma, Idaho gaf aan dat de oogst van zijn bedrijf goed op weg is. "We hebben uiteraard last van de hitte in juli, maar de planten zijn gezond. We willen vanaf 13 augustus beginnen met de oogst. Dit jaar hebben we een seizoen dat we als normaal kunnen beschouwen. We hebben er alle vertrouwen in dat onze kwaliteit uitstekend gaat zijn. Dit zou ons in staat moeten stellen om een geweldig seizoen te hebben dat door zou moeten lopen tot aan april of mei. Onze klanten vragen ons ieder jaar om ons seizoen te verlengen. Het lijkt erop dat onze kwaliteit en onze nieuwe capaciteit voor koelopslag dat mogelijk gaat maken. Moeder Natuur kan nog altijd roet in het eten gooien, maar op dit moment hebben we er alle vertrouwen in."
 
Volgens Dwayne is het altijd interessant om het perspectief van mensen te horen over de oogst en over prijzen, voordat er ook maar een ui is verpakt. "Als een handelaar die het hele jaar rond uien levert, herinner ik mensen eraan dat niemand en service en kwaliteit levert zoals wij in Idaho en Oost-Oregon. Onze regio heeft een sterke klantenbasis dankzij de prestaties van onze faciliteiten. Als iemand die ervoor wordt betaald om onze telers en opslagbedrijven te vertegenwoordigen, denk ik we iets van grote waarde produceren en dat we dit als zodanig op de markt moeten zetten. Met ons normale teeltjaar, onze verbeterde technologie en onze superieure prestaties hebben wij er vertrouwen in dat ons seizoen elk jaar aan beide eindes verder wordt verlengd."
 
"Onze klanten staan er klaar voor als wij weer de markt op gaan en willen zo lang mogelijk bij ons blijven. Het is duidelijk dat andere teeltgebieden echt moeite gaan hebben. Er is sowieso al helemaal geen noodzaak om uien uit het buitenland onze markt op te laten komen. We kijken uit naar een geweldig seizoen in 2018," zegt Dwayne tot slot.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven