Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Controle afdekplicht afvalhopen aardappelen en uien start per 17 mei

Vanaf 17 mei vindt intensieve controle plaats op onafgedekte aardappel- en uienafvalhopen. Dit gebeurt door de PA-toezichthouders NAK en BQ Support. Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen met daarop uitgelopen aardappelen of uien zijn vanaf 15 april strafbaar.

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding van Phytophthora in aardappelen en valse meeldauw in uien. Handhaving van de teeltvoorschriften is vooral gericht op het nemen van maatregelen om de ziektebron te bestrijden. Zo waren er in 2009 van de 766 gecontroleerde aardappelafvalhopen 54 niet of onvoldoende afgedekt. In alle gevallen hebben de betreffende telers na een waarschuwing (gele kaart) direct maatregelen getroffen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Er hoefde afgelopen jaar daardoor geen rode kaart getrokken te worden, geen zaak overgedragen te worden aan het tuchtgerecht en geen geldboete uitgedeeld te worden.

Primaire infectiebronnen

Onafgedekte afvalhopen zijn belangrijke primaire infectiebronnen. Door bewustwording en een actieve opstelling van de telers leidde het handhaving- en waarschuwingssyteem met gele en rode kaarten de afgelopen jaren tot een forse afname van het aantal overtredingen. Waarschuwen (gele kaart) helpt want de betreffende bedrijven worden het daaropvolgende jaar automatisch weer in de controle meegenomen en blijken het dan vrijwel altijd prima voor elkaar te hebben.

Praktische oplossing

Afdekken, bijvoorbeeld met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze verwerkt worden. Helaas worden er elk jaar nog steeds veel onafgedekte afvalhopen gevonden en elke aanwezige ziektebron is er één te veel. Als er na een waarschuwing toch een rode kaart getrokken moet worden dan wordt de situatie dit jaar ook gefotografeerd en verder tuchtrechtelijk afgehandeld.

De uitgebreide voorschriften en de handhaving erop zijn te vinden op www.productschapakkerbouw.nl/teelt/phytophthora en www.productschapakkerbouw.nl/teelt/valse-meeldauw.

Zelf melden

Zelf strafbare afvalhopen melden kan bij de centrale meldpunten. Voor aardappelafvalhopen kunt telers terecht bij NAK Meldpunt Phytophthora (tel. 0527-635432 of pameldpunt@nak.nl). Uienafvalhopen kunnen worden gemeld bij BQ Support (tel. 0252-433060, fax 0252-417856 of email info@bqsupport.nl).

bron: Productschap Akkerbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven