Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supercapaciteit bij de late uienoogstDe oogst van de Nederlandse uien begint op z'n eind te lopen. Naar schatting ligt er ongeveer nog 10% op het land. Door de grote capaciteit aan oogstmachines zijn telers in staat geweest om in zeer korte tijd toch een enorme hoeveelheid aan uien naar binnen te krijgen. Ook de capaciteit per persoon neemt elk jaar weer toe. Een mooi voorbeeld is de zelfrijdende rooier van loonbedrijf Hack uit Kruisland (NB). Met deze machine kan zowel een bed van 3 meter gerooid worden, alsook twee bedden van 1,5 meter.Een horizontale vijzel achter de machine zorgt ervoor dat de grond weer netjes vlak komt, waarna er een breed bed met uien neergelegd wordt. Het laden kan daardoor ook weer sneller gebeuren en het opzetten met brede banden is geen enkel probleem meer. Bovendien kan het zwad iets in verstek neergelegd worden, zodat men geen last heeft van de sproeisporen.


Met de omgebouwde aardappelrooier werden moeiteloos de prachtige Hybelle uien van het land gehaald.

Op Schouwen-Duiveland werkt Han Doeleman supersnel met de Grimme Tectron. Op deze aardappelrooier heeft hij ook een uienlaadbek. Het ombouwen van de machine kan met twee man ongeveer in twee uur tijd. De Grimme heeft een bunker van circa 10 ton en een vermogen van 500 pk en staat op twee grote rupsen en een groot stuurwiel. Moeiteloos werden afgelopen maandag vijf kippers (2 drie-assers en 3 twee-assers) continu voorzien van prachtige Hybelle uien.Bron: De Groot & Slot
Publicatiedatum: