Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Groot & Slot:

Blijf de uien controleren

Op diverse uienboxen constateren we de koprot schimmel. Het is vermoedelijk een aantasting in het veld geweest en heeft plaatsgevonden tijdens of na het warme augustus weekend. Naast deze schimmel signaleren we ook weer de zogenaamde blauwschimmel (Penicillium spp.). Deze schimmel ontstaat als de nekken van de uien nog niet voldoende droog zijn.


Koprot (Botrytis aclada syn. Botrytis allii) en Blauwschimmel (Penicillium spp.)

Blijf uw box dan ook regelmatig controleren door de halzen van de uien open te pellen en te kijken of er geen onregelmatigheden te vinden zijn.

Ter ondersteuning nog enkele bewaartips:
• Houd de producttemperatuur nog altijd 2 graden boven de gemiddelde etmaaltemperatuur of houd altijd de mogelijkheid om te kunnen drogen.
• Snijd enkele uien doormidden en leg deze op de uienhoop. Als blijkt dat hier schimmel op komt, dan wordt er te weinig geventileerd.
• De uienhoop moet 'kraken' als je er overheen loopt.
• Droog is veel belangrijker dan laag in temperatuur!


Bekijk voor meer tips over drogen en bewaren onze folder 'Oogsten, drogen en bewaren' en voor uienziektes 'Belangrijke plagen en ziekten in uien' (beide in PDF-formaat).
Publicatiedatum: