Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Commissionair Richard Bolle:

Waarom ons eigen product naar beneden halen door negatieve woorden?

Elk jaar weer na het oogsten in de maanden oktober en november worden er partijen gevonden die in een negatief daglicht komen te staan m.b.t de kwaliteit.
Ook dit jaar is er weer een melding van kwaliteitsproblemen. Is dit niet terecht kun je je dan afvragen. Ja, ik denk van wel. Maar is het noodzakelijk om dit van de daken af te schreeuwen. En te blijven herhalen? Dat denk ik weer van niet. Om de simpele reden dat negatieve uitlatingen angst veroorzaken bij de telers en bij onze afnemers in het buitenland.

Waarom denkt men zo vlug negatief? Ik vermoed omdat negatieve uitingen gretiger opgenomen worden boven positieve uitingen. Een bekend uitspraak is: “er is geen beter vermaak dan leedvermaak”. Waarom zou het leed van de ander ons meer vermaken? Zijn we dan niet zelfzuchtig aan het worden? Iets van zolang het met mij maar goed gaat. En zo denk ik, dat het ook met onze producten gaat in Nederland. Men praat veel liever over het negatieve, dan over de positieve kant van de producten en de markt.

Dat er 10% minder uitgezaaid is in Europa, wordt hierdoor naar de achtergrond gedrukt. Dat er nu al redelijk vraag is voor product naar Polen (gelukkig de mindere partijen) is wat men bijna niet rondbazuint. Stel dat er 100 partijen zijn die een negatieve kwaliteit vertonen, betekent dit nog niet dat heel Nederland slechte uien heeft. Maar zo praat men wel op dit moment.

Maar zo hoeft het niet. Niemand verplicht je om negatief te praten, die keuze maak jijzelf. En wanneer je een keuze maakt om positief in het leven te willen staan, veranderen ook je gedachten hierdoor, waardoor je een positieve uitwerking hebt op de mensen om je heen. Als ik steeds zou denken ”dit kan ik niet” zál het me ook nooit lukken. Dit is nu eenmaal een wet, “wat je zaait, zul je oogsten”. Dus op het moment dat ik negatieve uitlatingen blijf uitspreken over de Nederlandse uien, zullen we ook een negatieve uitwerking krijgen hiervan en markt verliezen in het buitenland.

Moeten we dan de kop in het zand steken? Nee absoluut niet! Maar een constatering van een feit en deze in een negatieve vorm naar buiten brengen en hierover blijven praten, geeft een negatieve uitwerking tot gevolg. Daarom wil ik u hiermee attenderen om juist positief te blijven kijken, denken en te praten over uw en ons product in Nederland. We hebben een betere huidkwaliteit, een mooie kleur op onze uien en (5%) 30.000 ton meer geëxporteerd in het eerste 3 kwartalen van 2012.
(Er is duidelijk meer ui uitgevoerd naar Afrikaanse landen als Mauritanië 48% meer, Guinee 79% meer en Sierra Leone 69% meer. Ook bestemmingslanden in Amerika en Azië, zoals Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Singapore en Maleisië hebben meer Nederlandse uien ingevoerd.) bron agf.nl

Waarom zouden we dan met een gebogen hoofd lopen en op de zaken vooruit lopen die nog niet eens gebeurd zijn. Ik weet niet wat er morgen staat te gebeuren, u wel?

Richard Bolle

Publicatiedatum: