Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: uien hebben te lijden onder droogte en gebrek aan regen

De droogte is merkbaar in Noord-Italië, ook in het gebied rond Bologna, dat gespecialiseerd is in de teelt van uien en aardappelen. Veel uientelers irrigeren de gewassen. De oogst wordt verwacht voor eind mei.

"Ik kan me niet herinneren dat we eerder een jaar hebben gehad waarin we al begin moesten starten met irrigatie. Volgens mij komt dit eens in de 20 jaar voor. De hoge temperaturen en gebrek aan regen zijn hier de oorzaak van", zegt teler Alberto Zambon.

Dat veel telers gedwongen worden om dit te doen vanaf eind februari / begin maart betekent stijgende kosten, zowel voor energie als voor water.

"Het afgelopen seizoen waren er ongelooflijke prijzen voor uien van hoge kwaliteit. Maar ik zou liever een meer regelmatige trend hebben, in plaats van jaren met 7 cent per kilogram en vervolgens weer van bijna één euro per kg! Het is niet goed voor de supply chain of de sector. Dit jaar moesten gele uien uit China worden geïmporteerd vanwege het gebrek aan aanbod, wat niet normaal is", zegt Zambon.

Samen met zijn twee partners beheert Zambon 30 hectare uien, waarvan 80% zijn bestemd voor het buitenland. Zijn vertrouwde klanten slagen erin zijn goede kwaliteitsuien te promoten en waarderen.

"We hopen dat het de komende 15 dagen zal gaan regenen, zodat we niet ook de eind januari ingezaaide uien hoeven te irrigeren."

 

 

Publicatiedatum: