Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werktijdverkorting in de uiensector

Het is geen geheim dat de uiensector dit seizoen in zwaar weer verkeert: de oogst is historisch laag, waardoor er nu minder werkgelegenheid is. Het UWV heeft een speciale regeling die handelaren hiervoor kunnen toepassen: werktijdverkorting. “Ik schat in dat er momenteel vijf bedrijven gebruik maken van de regeling”, aldus Gijsbrecht Gunter, voorzitter Comité Ui van GroentenFruit Huis in de uienspecial van het Vakblad Primeur.

“Werktijdverkorting is een brede regeling voor onvoorziene omstandigheden”, begint Gijsbrecht te vertellen. “De regeling houdt in dat je in onvoorziene omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden personeel kunt thuis laten, waarbij werknemers recht hebben op een tijdelijke WW-uitkering via het UWV..” Op de ledenvergadering van 6 december jl. bleek al dat het UWV deze omstandigheden als extreem beschouwt, waardoor de uiensector gebruik kan maken van de regeling. “In Nederland zijn er ongeveer dertig sorteerbedrijven, waarvan een deel ook zelf exporteert.”

“Het is heel fijn dat de mogelijkheid van werktijdverkorting bestaat. We zitten nu in een situatie waarbij het voor een aantal leden echt nodig is, dus bedrijven moeten er zeker gebruik van maken. De werktijdregeling is echter geen “collectieve” regeling voor de uiensector; per bedrijf wordt een individuele beoordeling gemaakt of aan de voorwaarden wordt voldaan. De regeling wordt aangevraagd voor individuele werknemers en voor een bepaald percentage. Dit kan er bijvoorbeeld tot leiden dat vier werknemers, die specifieke werkzaamheden verrichten,  tijdelijk voor 50% worden ingezet in plaats van voor 100%. De vergunning geldt voor maximaal zes weken. Als er na deze periode nog geen verbetering (te verwachten) is, kan verlenging worden aangevraagd.”

Gijsbrecht schat dat er momenteel nog niet veel bedrijven van de regeling gebruik hebben gemaakt. “Ik denk dat er nu rond de vijf bedrijven gebruik van maken. Helaas melden niet alle bedrijven zich bij ons, dat zou ik graag anders zien omdat we van elkaar kunnen leren en als branchevereniging een beeld hebben van de noodzaak. Ik roep onze leden op om contact met ons op te nemen. Wij kunnen hen als brancheorganisatie dan individueel ook helpen. Ik schat in dat er wel meer bedrijven gebruik van zullen gaan maken, een aantal heeft dat te kennen gegeven. De leden van de organisatie zijn allemaal gespecialiseerd op het sorteren van uien waarvan er 40% minder zijn vanwege de extreme weersomstandigheden, dus als de uien op blijken te zijn in maart of april, zal een flink aantal bedrijven zonder werk zitten.”